Wat doe je als je geen werkplaats in de stad kunt vinden? Dan bouw je die zelf! Een groep makers heeft in een oude kartonfabriek in de Achtersluispolder, op de grens van Amsterdam en Zaandam, in 2019 maakgemeenschap “de Hoop” opgericht. In een nieuwe aflevering van de Maakschap Podcast wordt gesproken over de uitdagingen van het opzetten van een zelforganiserende gemeenschap, en hoe dit kan bijdragen aan een oplossing voor de schaarste aan betaalbare werkruimtes.

Creatieve broedplaatsen

In “De Hoop” verzorgen 170 ateliers voor 220 kunstenaars, ambachtslieden en andere creatievelingen een plek om te werken. Daarbij hebben ze alles zelf gedaan: ze waren hun eigen opdrachtgever, ontwerper en bouwer.

Dit initiatief is niet alleen interessant voor de makers zelf. Net zoals de NDSM-werf in Amsterdam Noord is het soort culturele broedplaats een plek die mensen aantrekt vanwege haar creativiteit en levendigheid. Door de deuren open te gooien voor het bredere publiek, zoals bij festival de Hoopening, speelt de Hoop een belangrijke rol in het enthousiasmeren van nieuwe makers en kunstenaars. Ook zorgen zij voor levendigheid in het industriegebied waarin zij staan.

In de tweede aflevering van de Maakschap Podcast spreekt presentator Bono Siebelink met Cyril Stom (initiatiefnemer de Hoop) en Quérine van der Weijde (kunstenaar en lid van het bestuur) over hoe zo’n maakgemeenschap tot stand komt. Hoe komt zo’n groot project van de grond en hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op? Of kan dat überhaupt? Ook bespreken zij hoe een zelforganiserende maakgemeenschap deel van de oplossing kan zijn voor de schaarste aan betaalbare werkruimtes.

De Maakschap Podcast

Omdat er zoveel makers in onze stad zijn met een inspirerend verhaal, een bijzondere geschiedenis en interessante ideeën over hoe zij hun vak levendig en toekomstbestendig houden, maakt Maakschap Amsterdam een podcast. De podcast is bedoeld voor makers die benieuwd zijn naar de werkwijzen van andere makers en voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe we Nederlandse steden in de toekomst leefbaar en dynamisch houden.

Maakschap Amsterdam is een netwerk waar makers zich bij kunnen aansluiten en is bedoeld om makers met elkaar te verbinden, onderling kennis te delen en gezamenlijk te lobbyen voor een beter makersbeleid. Het is opgezet door Waag Futurelab, het Hout- en Meubileringscollege en Pakhuis de Zwijger.

Luister de aflevering hieronder of op Spotify