De energietransitie is in volle gang. Vaak voelt het alsof deze transitie van grote bedrijven, overheden of rijke huiseigenaren met zonnepanelen op het dak is. Maar niets is minder waar. De toekomst van energie is namelijk lokaal, betaalbaar en community-owned. Hoe? Met energiecoöperaties als hart van de energietransitie. In Nederland zijn we al lekker bezig: de afgelopen 10 jaar steeg het aantal energiecoöperaties van 65 in 2013 naar 714 in 2023. Maar het is hoog tijd de beweging uit te breiden met jonge mensen. Precies dat gaan we doen op 4 november tijdens het programma ‘Energie in eigen handen’. We gaan niet alleen in gesprek, maar er is ook een informatiemarkt waar jongeren en energiecoöperaties elkaar kunnen ontmoeten.

Wat zijn energiecoöperaties?

Energiecoöperaties (ofwel energiegemeenschappen) zijn projecten waarin burgers samenkomen om gezamenlijk zelf lokaal hernieuwbare energie op te wekken. Zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op een dak van een school of voetbalclub of windmolens. Voorbeelden in en om Amsterdam zijn NDSM Energie, Zuiderlicht of het WG terrein. Maar denk bijvoorbeeld ook aan festival Mysteryland of strandtenten in Den Haag die krachten bundelen. Tijdens het programma gaan we dieper in op de voordelen van energiecoöperaties: zoals de opwekking van hernieuwbare energie zonder fossiele brandstoffen, zeggenschap, lokaal opgewekt (niet afhankelijk van Rusland voor energie) en meer draagvlak onder bewoners. Daarnaast is de energie vanuit een energiecoöperatie vaak ook betaalbaarder en vloeien opbrengsten terug naar de community.

Jongeren & energiecoöperaties

Op dit moment is de energiecoöperatie beweging in volle gang. Maar jonge mensen zijn nog ondervertegenwoordigd. En ik hoor je denken: maar is dat niet logisch, hebben jonge mensen niet iets anders aan hun hoofd? Bijvoorbeeld omdat ze geen eigen huis hebben of al druk genoeg zijn met alle ballen in de lucht houden wat betreft werk, studie en een sociaal leven? En ja, een eigen huis helpt, maar is niet noodzakelijk om betrokken te raken. Zo zijn er al een aantal jongeren bezig om hun eigen energiecoöperatie op te zetten en is het ook mogelijk om als jongere aan de slag te gaan als (bij) baan bij een energiecoöperatie. COOP Centraal & EnergieStudent matcht jong talent aan concrete opdrachten en vraagstukken van energiecoöperaties. Ook zij zijn op 4 november aanwezig om hierover te vertellen.

Energie in eigen handen

Op maandag 4 november beginnen we de avond met een verdiepend gesprek met jongeren en experts, zoals Tweede Kamerlid Suzanne Kröger en Tishana Martijn, bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging. We bespreken wat de energietransitie en energiecoöperaties precies inhouden, delen inspirerende voorbeelden zoals de duurzame initiatieven bij Mysteryland en verkennen samen hoe we jonge mensen nog meer bij de energietransitie kunnen betrekken. Tussendoor zorgt cabaretier Boban Benjamin Braspenning voor een creatief en prikkelend intermezzo.

Aansluitend vindt de informatiemarkt plaats, waar energiecoöperaties en jongeren de kans krijgen om hun vraag en aanbod te delen, contacten te leggen en samenwerking te verkennen. Ben je op zoek naar een (bij)baan, een kans om je energiecoöperatie te versterken, of wil je gewoon meer te weten komen? Dan is deze informatiemarkt een must! En dat allemaal onder het genot van plaatjes van DJ Bono en een drankje.

Meld je hier gratis aan voor dit programma.

 

Samengesteld door
Joline Rodermans
Moderator