In de schaduw van de traditionele bakstenen en betonnen skyline van Amsterdam, begint een nieuwe trend vorm te krijgen die de toekomst van stedelijke bouw zou kunnen herdefiniëren. Houtbouw, een eeuwenoude bouwtraditie die nieuw leven wordt ingeblazen door moderne technologie en duurzaamheidsdoelstellingen. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door het ambitieuze ‘Convenant Houtbouw Metropoolregio Amsterdam 2021-2025’, een initiatief dat gericht is om 20% van de nieuw te bouwen woningen in houtbouw uit te voeren vanaf 2025. Met dit jaartal in het verschiet, verkennen we de toekomstige projecten en plannen die het aanzicht van houtbouw in de Metropoolregio Amsterdam zullen vormgeven.

In Oostenburg op de Amsterdamse stadseilanden, is het project Houtrak vorig jaar eind april gestart door ontwikkelaar VORM. Het betreft 36 appartementen voornamelijk bedoelde voor twee verdieners en empty nesters. De woningen zullen worden voorzien met een WKO en warmteterugwinning installatie. Op het dak zullen gemeenschappelijke tuinen komen voor de stimulering van sociale cohesie en biodiversiteit. Ze beogen het appartementencomplex in juli dit jaar op te leveren. De snel vaart aan oplevering heeft onder andere te maken met dat de gehele bovenbouw geprefabriceerd wordt, waardoor er veel tijd bespaard kan worden op locatie.

Afgelopen maand is de bouw gestart van De Houten Leeuw in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West, door architectenbureau Heren 5 en ontwikkelaar de Nijs. Het meest voorkomende bouwmateriaal in dit nieuwbouwproject is Cross Laminated Timber (CLT). CLT bestaat uit meerdere lagen waardoor het een sterk en duurzaam bouwmateriaal is. In november 2024 staat de oplevering gepland voor 53 studio’s voor jongeren.

Naast appartementen complexen, wordt ook de eerste volledige houtbouwwijk van Nederland gerealiseerd. De gemeente Amsterdam beoogd 700 houten huizen, voor ongeveer 2100 mensen, te laten bouwen in het Nelson Mandelapark. De hele wijk zal volledig worden gebouwd met hout, ten gevolge van het Convenant Houtbouw MRA. Naast het opleveren van woonblokken gaat ook er ook geïnvesteerd worden in het park zelf, waar mogelijk ook de wensen van buurtbewoners en gebruikers meegenomen wordt in het stedenbouwkundig plan. Ze verwachten dat de eerste oplevering van woningen gerealiseerd kan worden in 2026.

Deze ontwikkelingen in de houtbouwsector binnen de Metropoolregio Amsterdam vormen een veelbelovend vooruitzicht voor de toekomst van stedelijke bouw. Het gebruik van hout als primair bouwmateriaal biedt een ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal, en onderstreept de inzet van Amsterdam en omgeving voor een duurzamere toekomst. De viering van de huidige successen in de houtbouw en een discussie over toekomstige uitdagingen zullen plaatsvinden op maandag 11 maart om 19:30 in Pakhuis de Zwijger. Reserveer hier je gratis plekje.