‘Pas als het weten het experiment omarmt en er niet voor terugdeinst zich met het maken, dat is dus eigenlijk met de kunst, in te laten, is het klaar voor zijn grote sprongen voorwaarts (…)’

Wilbert Cornelissen (2004)

De nieuwe programmareeks ‘Spelenderwijs’ is een experimenteel onderzoek waarmee we de samenwerking tussen kunst en wetenschap stimuleren om meer maatschappelijke impact te maken en aan te zetten tot verandering. Onderzoeksonderwerp is het mentale welzijn van jongeren. Het project bestaat uit meerdere theater-meets-wetenschap dialogen en podcastafleveringen en is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit, jongerentheatergroep DEGASTEN en Pakhuis de Zwijger.

Mentaal welzijn jongeren

Op vrijdagavond 17 mei vindt de theatrale kick-off van deze programmareeks plaats. Laat de acteurs van DEGASTEN je tijdens dit programma meenemen in het hoofd van jongeren. Zij spelen een aantal scènes uit CRICKETS, een interactieve voorstelling over ruis, ongemak en wat er (stiekem) om aandacht vraagt. Samen met de spelers van deze voorstelling over mentale gezondheid, andere jongeren, wetenschappers en publiek gaan we in gesprek: kunnen we door middel van performance, wetenschap en het publieke gesprek data op een andere manier ophalen, verwerken en interpreteren?

Op vrijdagavond 28 juni is de tweede avond over polarisatie & het welzijn van jongeren. In oktober organiseren we een derde avond. Daarnaast maken we drie podcastafleveringen en documenteren we de geleerde lessen.

Publieksonderzoek

Spelenderwijs is een verkennend publieksonderzoek met jongeren, theatermakers, onderzoekers, welzijnsprofessionals- en bestuurders en alle anderen die mee willen denken en werken aan een betere samenwerking tussen theater en wetenschappers. De programma’s zijn gratis te bezoeken.

Wil je aanwezig zijn bij de kick-off meeting op vrijdagavond 17 mei om 19:30u? Reserveer dan nu je gratis plekje via de programmapagina.

Wil je meer weten over dit project of een bijdrage leveren? Neem contact op met programmamaker Joline via [email protected].

Samengesteld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met