Op 2 april om 19:30u vindt in Pakhuis de Zwijger het programma Buurtinitiatieven op de tocht plaats. De aanleiding hiervoor is de onzekerheid over het voortbestaan van de FIXbrigade Amsterdam, een buurtinitiatief dat bewoners helpt hun woning energiezuiniger te maken. De organisatie werd aanvankelijk op handen gedragen, maar staat op dit moment financieel onder druk. Om hun werk in Amsterdam te kunnen voortzetten is de FIXbrigade de crowdfundcampagne #niemandindekou gestart. In dit artikel lees je meer over het werk van de FIXbrigade en hoe je ze nu al kunt helpen.

FIXbrigade Amsterdam heeft als doel energiearmoede tegen te gaan door het verduurzamen en energiezuinig maken van woningen in de stad. Ze komen bij mensen achter de voordeur en nemen de tijd om te achterhalen welke energiezuinige aanpassingen gemaakt kunnen worden. Bewoners met een kleine beurs kunnen zich hier gratis voor aanmelden op hun website. Daarnaast biedt de FIXbrigade leertrajecten aan voor werkzoekenden en stagiairs die vervolgens worden opgeleid tot fixer. De FIXbrigade is een veelgeprezen initiatief vanwege hun lokale en mensgerichte aanpak. Zo wonnen ze de Duurzame Dinsdag prijs van Trouw, de Nieuw Amsterdam Prijs van Pakhuis de Zwijger, en koningin Máxima bracht in oktober een bezoek aan de organisatie om haar steun te betuigen. FIXbrigade Amsterdam werd zelfs genoemd in het coalitieakkoord.

Toch kon het gebeuren dat de organisatie in financieel slecht weer terecht kwam doordat een openbare aanbesteding van de gemeente voor de verduurzaming van woningen aan hun voorbijging. De organisatie heeft het nu erg moeilijk. De afgelopen tijd hebben ze elf leerling-fixers moeten ontslaan, en hoewel negentien werknemers kunnen blijven tot 1 april 2024, is er daarna met spoed nieuwe financiering nodig.

FIXbrigade wint Nieuw Amsterdam Prijs in 2023.

#Niemandindekou. Wat kan jij doen?

De FIXbrigade startte de crowdfundingcampagne #niemandindekou om bewoners die nog in de kou zitten in Amsterdam te kunnen helpen. Op de website www.fixbrigadegaatdoor.nl vind je hun campagne en zie je wat de FIXbrigade kan doen met jouw donatie. Zo draag je met een ‘niemand in de kou’ bijdrage van €22,50 bij aan 1/40ste deel van de kosten van het energiezuinig maken van een huis. Hiermee kan de FIXbrigade bijvoorbeeld de naden en kieren in een appartement dichten. Voor een donatie van €180 betaal je het dagloon van een fixer en voor €900 kunnen de fixers een hele woning fixen. Kun je wat missen? Doneer dan op de website. Is dat lastig, maar wil je ze toch steunen? Teken dan deze petitie.

Op 2 april in het programma ‘Buurtinitiatieven op de tocht’ gaan we aan de hand van de casus van de FIXbrigade in gesprek over hoe we ervoor kunnen zorgen dat buurtinitiatieven zoals de FIXbrigade niet ten onder gaan aan aanbestedingsregels. Voor meer informatie over het programma en het reserveren van je gratis plek ga je naar de programmapagina.

Samengesteld door
Luna de Kruijff
Stagiair programmamaker Sociale Stad