Vanaf 6 november 2021 tot 11 januari 2022 is de solo-expositie Rondje Sloterplas van fotograaf Karin van de Wiel te zien in New Metropolis Nieuw-West. Maak gedurende je eigen ‘rondje Sloterplas’ het pand van New Metropolis Nieuw-West onderdeel van de route en bekijk de Sloterplas vanuit een ander perspectief.

Fotograaf Karin van de Wiel woont en werkt in Amsterdam Nieuw-West. In diens werk houdt ze zich bezig met de ruimtelijke omgeving van Nieuw-West, de bewoners en de relatie tussen beide. Aldus Karin: “Er bestaat niet één beeld van Nieuw-West; het is zo’n divers stadsdeel. Ook bestaat ‘de’ bewoner niet; inwoners van Nieuw-West zijn niet monolithisch. Ik toon wat ik zie en meemaak in NieuwWest.” In Rondje Sloterplas presenteert Karin middels twee fotografieprojecten haar perspectief op het stadsdeel.

© Karin van de Wiel

Rondje Sloterplas (2021) Het kunstmatige meer de Sloterplas en de mensen die deze iconische plek bezoeken staan in dit project centraal. Ooit gegraven om zand te winnen voor de bouw van woningen en het aanleggen van wegen, is het vanaf het begin altijd een populaire recreatieplek voor bewoners geweest. Terwijl het voor de rest van Amsterdam nog een onontdekt geheim lijkt, of op zijn minst onderschat, is de ontstaansgeschiedenis doordrenkt van optimisme en utopische denkbeelden – iets waar we misschien nu wel extra behoefte aan hebben. Een rondje Sloterplas was voor velen in de buurt al een gewoonte, maar inmiddels is het tijdens de COVID-19-pandemie vaste prik voor zo veel meer bewoners geworden. Dit tijdsdocument kijkt niet naar de rijke geschiedenis of de minstens zo controversiële toekomst; het is een moment van even stilstaan.

Waar de stad de rand raakt (2020 – heden) De grenzen van Amsterdam Nieuw-West worden in dit project opgezocht. Dit zijn plekken die voortkomen uit een utopische toekomstvisie, maar inmiddels in verval zijn geraakt. Zo was de Osdorperpolder ooit bedoeld als centrum voor tuinbouw, waar stadsbewoners verse groenten konden kopen. Nu is het een gebied met grote autosloperijen en vervallen kassen die dienstdoen als caravanstalling.

© Karin van de Wiel

Focus op Nieuw-West De expositie Rondje Sloterplas is onderdeel van het project Focus op Nieuw-West, een initiatief ontwikkeld door New Metropolis Nieuw-West en Fouad Lakbir. In dit project leggen kunstenaars uit Amsterdam Nieuw-West hun beeld van hun eigen wijk vast. Van binnenuit.