Volgende week vrijdag is het weer zover: Internationale Vrouwendag én Femtopia! Met deze gebeurtenissen in het vooruitzicht lijkt het gepast om het belang van deze dag en het bijbehorende programma te benadrukken. Daarom willen we graag uitleggen waarom het van belang is om op 8 maart Pakhuis De Zwijger te bezoeken en een kijkje te nemen tijdens Femtopia. Wie weet wat je allemaal tegenkomt! Om de noodzaak van deze dag te onderstrepen, bespreken we de 32e winnaar van de prestigieuze Royal Society Science Books Prize ‘Invisible Woman’ van Caroline Criado Perez.

Hoe is het te verklaren dat vrouwen* praktisch onzichtbaar zijn bij de ontwikkeling van zaken als autogordels, medisch onderzoek naar medicijnen en de inrichting van sanitaire faciliteiten?De reden hiervoor is de ‘standaardmens’, ook wel bekend als ‘The Reference Men’. Onderzoek wijst uit dat het ontwerp van deze producten voornamelijk wordt bepaald door mannen, wat teruggaat tot de tijd waarin mannen hoofdzakelijk werkzaam waren buitenhuis. Deze historische verdeling van huishoudelijke taken heeft geleid tot een mannelijk perspectief in het ontwerpproces. Dit standaardmens, beschreven als een witte man van ongeveer 70 kilo, vormt de basis voor het ontwerp van veel producten. Dit concept gaat terug tot de tijd van Aristoteles en de Renaissance, waar de vrouw werd gezien als een afwijking van de man. Dit denkbeeld heeft ook de dag van vandaag invloed op moderne ontwerppraktijken.

Ondanks de vooruitgang lijkt dit concept van de standaardmens nog steeds van kracht. Het boek ‘Onzichtbare vrouwen’ van Caroline Criado Perez geeft tal van voorbeelden, zoals het verschil in symptomen van een hartaanval tussen mannen en vrouwen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de ontwikkeling van veiligheidstechnologieën in auto’s voornamelijk gericht is op jongere mannen, wat leidt tot een verhoogd risico voor vrouwen en ouderen bij auto-ongelukken. Het is duidelijk dat het concept van de standaardmens verstrekkende gevolgen heeft voor de veiligheid en het welzijn van vrouwen. Dit onderstreept het belang van inclusieve ontwerppraktijken en de noodzaak om de diverse behoeften van mannen en vrouwen in overweging te nemen bij de ontwikkeling van producten en onderzoeken.

Het concept van de standaardmens, dat historisch geworteld is in een mannelijk perspectief, heeft verstrekkende gevolgen voor de veiligheid en het welzijn van vrouwen. Vrouwen blijven vaak afwezig bij de ontwikkeling van essentiële producten en onderzoeken, wat leidt tot risico’s en ongelijkheden in de samenleving. Om deze kwesties verder te verkennen en bij te dragen aan een inclusievere samenleving, nodigen we je van harte uit om op 8 maart Pakhuis De Zwijger te bezoeken en deel te nemen aan Femtopia. Daar kun je deelnemen aan boeiende discussies, inspirerende presentaties bijwonen en samen met anderen werken aan een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft. Laten we samen stappen zetten naar een toekomst waarin de stemmen en behoeften van vrouwen volledig worden gehoord en gerespecteerd. Tot ziens op Femtopia!

Reserveer hier je gratis plek!

* ‘Vrouw(en)’ is hier gebruikt als verzamelterm voor alle vrouwen en genderdiverse personen