Pakhuis de Zwijger, het onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam, heeft de Nieuw Amsterdam Prijs 2019 uitgereikt aan sociaal ondernemer Dionne Abdoelhafiezkhan. ‘In het superdiverse Amsterdam zet Dionne Abdoelhafiezkhan zich met grote bevlogenheid én succes in voor een inclusieve stad met haar sociaal innovatiebureau IZI Solutions. Daarom ontvangt zij dit jaar de Nieuw Amsterdam Prijs,’ aldus Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger en initiatiefnemer van de prijs.

Urgent voor Amsterdam
Sociaal ondernemer Dionne Abdoelhafiezkhan richtte op 22-jarige leeftijd, nog tijdens haar studie Bedrijfskunde, de voorloper op van haar huidige bureau IZI Solutions. Het bureau biedt innovatieve oplossingen voor maatschappelijke gelijkwaardigheid en levert organisatieadvies op het gebied van sociale vraagstukken, diversiteit & inclusie en community building. ‘IZI Solutions is inmiddels internationaal actief en thoughtleader op het gebied van inclusiviteit – één van de belangrijkste thema’s van deze tijd en ongelofelijk urgent voor een stad als Amsterdam. Dionne krijgt deze prijs voor haar strijd voor gelijkheid, waarin ze – ondanks het feit dat ze de confrontatie niet schuwt – het vertrouwen krijgt en geeft om de kritische gesprekspartner te zijn van verschillende gemeenten, scholen, de politie, de minister-president en de koning, Dit is een prestatie van formaat,’ zegt Egbert Fransen.

Stanja van Mierlo en Meryem Maskouri
Naast de Nieuw Amsterdam Prijs ontving Stanja van Mierlo de prijs ‘Een leven lang voor de stad’ voor haar jarenlange inzet voor stadsstrand en culturele broedplaats Blijburg. ‘Stanja van Mierlo is een doorzetter, harde werker en een verbinder met grote verantwoordelijkheid, die ons allen met vallen en weer opstaan heeft laten zien wat placemaking echt betekent. In vijftien jaar tijd werd Blijburg een begrip en zorgde ervoor dat de gebiedsontwikkeling van IJburg vleugels kreeg,’ aldus Fransen. Meryem Maskouri ontving een prijs voor Talent van het Jaar. ‘Zij doet eindexamen aan het Technasium van het CalandLyceum in Amsterdam Nieuw-West, helpt jonge kinderen naschools bij hun huiswerk en voetbalt. Na haar middelbare school gaat ze naar de TU Delft om designer te worden van een betere leefwereld.’

Prijzen voor Amsterdamse veranderaars
In 2018 ontvingen sociaal activisten Jerry Afriyie en Saar Boerlage de Nieuw Amsterdam Prijs en de ereprijs ‘Een leven lang voor de stad’. ‘Wij hebben de Nieuw Amsterdam Prijs in het leven geroepen om personen te eren die na jarenlange inspanning, met doorzettingsvermogen en een helder doel voor ogen, een voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht,’ zegt Fransen. ‘Voor deze tweede editie hebben we drie personen gekozen die zich ieder op hun eigen manier met hart en ziel inzetten voor een betere stad.’ De Nieuw Amsterdam Prijs werd in aanwezigheid van 250 gasten uitgereikt tijdens het tweede Nieuw Amsterdam Diner op dinsdag 8 januari in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

Samengesteld door
Maurice Seleky
Dit artikel gaat over