Op 3 mei vindt de Dag van Empathie plaats, een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter voor meer respect en begrip tussen verschillende groepen in de samenleving. Joëlle Terburg vertelt waarom zij de Dag van Empathie mede organiseert en gelooft in de kracht van empathie.

Hoi! Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Joëlle Terburg, en ik ben teamlid van Stichting Nederland Wordt Beter. In mijn dagelijks leven werk ik bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Wat inspireerde je om je aan te sluiten bij Stichting Nederland Wordt Beter?
Wat mij aanspreekt bij Nederland Wordt Beter is dat het een constructieve stichting is met een positieve insteek. De stichting , zoals de naam zegt, probeert Nederland een stukje beter te maken. We hebben hele concrete doelen voor ogen waarbij we onszelf willen opheffen in 2025. De doelen die we dan bereikt willen hebben zijn: een nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, dat zwarte piet uit de sinterklaastraditie is verdwenen, en dat het lesmateriaal inclusiever is, waarbij er meer voorlichting is over het koloniale en slavernijverleden.

Wat doen jullie om deze doelen te bereiken?
Mensen denken snel aan demonstraties als het gaat over deze onderwerpen, maar dit is niet het enige wat we doen. We verzorgen gastlessen en hebben ook een lespakket samengesteld over de geschiedenis van sinterklaas en zwarte piet die leraren kunnen gebruiken. Verder hebben we een eigen website met voorbeelden hoe je een leuks inclusieve sinterklaas viering kan organiseren. Er is nog steeds veel drama rondom dit onderwerp maar ‘we are getting there’. Wat we proberen is niet alleen verandering te bewerkstelligen, maar ook het gesprek aangaan waarom het belangrijke thema’s zijn.

Waarom hebben jullie de Dag Van Empathie in het leven geroepen?
In 2012 vond de eerste Dag van Empathie plaats. De aanleiding was de constatering dat er veel onbegrip bleek te zijn: enerzijds wanneer witte Nederlanders (gevolgen van) het koloniale verleden bagatelliseren en, anderzijds wanneer niet witte mensen, mede daardoor, weinig aandacht hadden voor de Nationale Herdenking op 4 mei. Op 1 juli vindt bijvoorbeeld Keti Koti plaats en er is in Nederland totaal geen draagvlak om hier iets nationaals van te maken, terwijl het om een nationale en een gedeelde geschiedenis gaat. Mensen weten te weinig van elkaar en daardoor kan je je moeilijker inleven in een ander. Daarom heeft Nederland Wordt Beter de Dag van Empathie in het leven geroepen, omdat we allemaal wat empathischer met elkaar mogen omgaan.

Als je op een gelijkwaardig niveau in gesprek gaat met mensen en erachter kan komen wat iemands drijfveren zijn en waar iemand door geraakt wordt, dan merk je dat er veel overeenkomsten zijn. Het is dan veel makkelijker om verdere stappen te zetten.

Wat verwacht je van het programma 3 mei: Dag van Empathie?
Het programma bevat bijdrages van uiteenlopende sprekers zoals Ashaki Leito, oprichter van Miss Black Hair NL en Eddy Terstall, gevierde filmmaker, er is muziek van Anna Rune en Nana Fofie en poëzie van de Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. De bedoeling van de avond is dat we persoonlijke verhalen van elkaar horen waarbij er ook ruimte is voor verhalen en vragen vanuit het publiek.

Aan het einde van de avond hopen we dat iedereen een stukje wijzer is, en meer verbonden met de sprekers, artiesten en de andere bezoekers. Ook met die mensen met wie je aanvankelijk weinig gemeen dacht te hebben.

Als iedereen elkaar ziet als mensen in plaats van meningen, dan komen we al een stukje verder. Je ziet dat sommige mensen zeggen: ‘Ik luister helemaal niet meer naar bepaalde geluiden’, en dat willen we een beetje doorbreken. Het voornaamste doel van deze avond is niet een discussie over politieke onderwerpen, maar dat we juist op zoek gaan naar wat we wel gemeen hebben en waar we wel samen in kunnen optrekken. Iedereen is welkom!

Samengesteld door
Ashna Versluis
Stagiair programmamaker De Inclusieve Stad