Amsterdam is koploper in het inrichten van een duurzame en leefbare stad. Het oerwoud aan kennis wat in Amsterdam is opgebouwd is voor veel internationale partijen moeilijk om door te navigeren. Cornelia neemt je mee door de nieuwste projecten om de Amsterdamse kennis inzichtelijk te maken en de juiste internationale partijen te koppelen aan lokale spelers.

Hi Cornelia! Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Cornelia Dinca en ik heb mijn eigen consultancy bedrijfje, Sustainable Amsterdam, gespecialiseerd in het delen van Amsterdamse benaderingen en innovaties voor duurzame en slimme stedelijke ontwikkeling. Dit doen we onder andere door het organiseren van study tours voor studenten en professionals. Met deze tours dekken we de zes verschillende componenten die in Amsterdam de duurzame stad definiëren: mensen, beleid, milieu, economie, mobiliteit en wonen. Deze componenten laten we in verschillende thema’s zien door de stad heen, denk hierbij aan bijvoorbeeld circulair, creatief, technologie, klimaat adaptatie en ruimtelijke ordening ten behoeve van een leefbare stad. Daarnaast werk ik voor Amsterdam Smart City als Delegations Lead.

Wat doet Amsterdam Smart City en hoe ben je in Amsterdam terecht gekomen?
Amsterdam Smart City is een innovatief platform dat proactieve burgers, innovatieve bedrijven, kennis instituten en publieke autoriteiten met elkaar verbindt om de stad van de toekomst te vormen. Mijn taak als Delegations Lead ligt bij het internationaal verspreiden van de Amsterdamse kennis en ervaring als een Smart City. Daarnaast koppel ik internationale delegaties aan de juiste experts, projecten en organisaties in Amsterdam. Mijn eigen internationale achtergrond rijmt goed met mijn werk in het internationale veld. Ik heb een Roemeense achtergrond maar ik heb jarenlang in Canada gewoond, gestudeerd en gewerkt in de Canadese olie- en gasindustrie. Hierna ben ik in Duitsland bij een hernieuwbare energie denktank terecht gekomen en in Nederland bij een klimaatverandering consultancy gaan werken. Deze ervaringen in verschillenden landen en branches maken mij een sterke verbinder tussen internationale delegaties en lokale Amsterdamse innovaties.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van de Nieuw Amsterdam Raad en wat wil je met ermee bereiken?
De Nieuw Amsterdam Raad is een geweldig netwerk van jonge en ambitieuze mensen. Voordat ik erbij kwam kende ik al een aantal mensen die nu in de Nieuw Amsterdam Raad zitten. Door het gebruik van elkaars netwerk kunnen we tot ons volledige potentieel komen. Toch denk ik dat we meer kunnen doen om onze relaties te versterken. De meesten uit de Raad hebben het té druk met alle, vaak heel erg coole, dingen die ze doen. Het zou fijn zijn als er iets meer commitment verwacht werd van leden van de Raad. Ook zou het fijn zijn als er vanuit PDZ een framework zou komen met meer meetings per jaar waarbij de Raad samenkomt voor een borrel om met elkaar te netwerken.

© Thomas Schlijper

Hoe ziet jouw stad van de toekomst eruit?
Als ik denk aan de stad van de toekomst dan springt gelijk het beeld van de Plantage Middenlaan in mijn hoofd. Het stukje voor de hortus botanicus waar een tram door een zee van groen rijdt is in mijn hoofd de toekomst voor de stad. Een plek waar high tech en low tech samenkomen in een stedelijke omgeving met plaats voor meer groen en inclusiviteit voor alle mensen. De uitdagingen die Amsterdam heeft zijn in vele opzichten eigenlijk luxe problemen. De overdaad aan toeristen en de sterke internationale interesse in de stad zijn voor vele steden juist meer dan ze ooit zouden kunnen wensen. Maar voor Amsterdam is de internationale interesse in onder andere vastgoed een groeiend probleem. Prijzen voor huisvesting worden aangewakkerd door globale krachten en ook Amsterdam kan leren van voorbeelden in andere grote steden. Via een Deense delegatie heb ik begrepen dat er in Denemarken strikte regels zijn die het ingewikkeld maken voor buitenlandse investeerders om vastgoed aan te kopen in Denemarken. Op deze manier kan speculatie op de woningmarkt tegen gegaan worden. En dat is mijn city of the future! Een sociaal, inclusief, groen en eerlijk Amsterdam.

© Thomas Schlijper

Samengesteld door
Ticho Goossens
Stagiair programmamaker De Mobiele Stad
Dit artikel gaat over