De relatie tussen Afrika en Europa blijft tot op de dag van vandaag beïnvloed door het koloniale verleden. Stichting Wamiliki organiseert daarom een drieluik om de historische en hedendaagse dynamiek tussen beide continenten te onderzoeken en perspectieven voor de toekomst te verkennen. Voorafgaand aan het programma stelden we Paul Mbikayi van Stichting Wamiliki een aantal vragen over deze bijzondere programmareeks en de relatie tussen Afrika en Europa.

Waarom zijn jullie als stichting deze drieluik gestart?

Afrika heeft enorm potentieel: het beschikt over grondstoffen, mensen, kennis en een rijke cultuur. Het heeft nauwe verbindingen met de hele wereld via de diaspora, via oude koloniale verwantschappen en nieuwe politieke en economische betrekkingen. Toch krijgen Afrika en Afrikanen onvoldoende de ruimte in het globale speelveld voor een eigen aanpak. Dit geldt op het gebied van economie, politiek, wetenschap en cultuur. Een veelheid aan structurele oorzaken draagt hieraan bij. Er is te weinig ruimte voor programma’s die Afrikaanse doelstellingen willen bereiken met een Afrikaanse aanpak. Hierdoor blijft langdurige impact uit.

Voor wie is deze programmareeks interessant?

We richten ons vooral op de (zwarte) diaspora en (jonge) wereldburgers die hun eigen stem en positie willen vinden in de discussie over gelijkwaardigheid tussen Afrika en Europa. Iedereen die geïnteresseerd is in de invloed van het koloniale verleden op de huidige samenleving en manieren om bruggen te bouwen, is welkom.

Hoe zie je de rol van dialoog in het proces van dekolonisatie en het overbruggen van de kloof tussen Afrika en Europa?

Wij willen gedrag veranderen, en druk zetten kan daarbij helpen. We willen Afrika en Afrikanen stimuleren en ondersteunen om zelf hun eigen antwoorden te formuleren en hierover in dialoog te gaan, zowel onderling als met Europeanen. Dialoog is een krachtig middel om een bredere coalitie voor verandering te creëren. Het volgt vaak op een conflict en biedt de mogelijkheid om gezamenlijk oplossingen te vinden. In dialoog kunnen we een betekenisvolle en gelijkwaardige verandering realiseren.

Wat hoop je dat de deelnemers meenemen uit deze serie gesprekken, op persoonlijk of maatschappelijk niveau?

Op persoonlijk niveau: verbinding is mogelijk, en ik speel daar zelf een actieve rol in—zonder mijn inzet kan er geen verbinding ontstaan. Zelfreflectie is essentieel: Ubuntu—het draait niet alleen om mij, maar om mij in relatie tot anderen. Daarnaast vergroot het bewustzijn over (voor)oordelen.
Op maatschappelijk niveau: depolarisatie en dekolonisatie.

Welke concrete stappen zien jullie voor je om de discussies uit deze dialoogsessies om te zetten in daadwerkelijke veranderingen in beleid of de samenleving?

We verwachten niet per se directe resultaten, maar werken aan een mentale verschuiving. Onze ambitie is dat toekomstige generaties vrij van vooroordelen kunnen denken en leven. De dialoog investeert in een nieuwe manier van kijken naar de toekomst.

Meld je hier aan voor het eerste deel in de serie ‘Blik op verleden: een valse start’, op vrijdag 21 februari.