Elke twee weken vindt in het Internationaal Theater Amsterdam WorldTalks plaats, waarin wereldwijde stedelijke trends en uitdagingen in Amsterdam aan elkaar worden gekoppeld. In deze editie van WorldTalks gaat het over liefde in de stad en de ‘swipehype’. Hoe beïnvloeden dating apps onze relaties? Wat is er de afgelopen jaren veranderd als het gaat om daten? En hoe ziet het daten van de toekomst eruit? Ik vroeg het Timo Harmelink.

Hi Timo. Allereerst een introductievraag: wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Timo, ik maak sinds een aantal maanden de podcast Datevermaak met twee vrienden. De podcast gaat over daten anno 2019; hoe gaat dat eigenlijk? Daten is nu natuurlijk anders dan vroeger, dit komt onder andere door alle dating apps die er tegenwoordig zijn. Elke aflevering van de podcast bespreken wij ons eigen dating leven en dingen waar we tegen aanlopen. Het idee is eigenlijk ontstaan in de kroeg, we waren met z’n drieën ons eigen dating leven aan het bespreken. Op dat moment dachten we ‘de dingen die wij hier bespreken daar zullen vast meer mensen zich in kunnen vinden’. Op die manier ontstond het idee van een podcast. We krijgen vaak te horen van mensen ‘het lijkt net of we bij jullie aan tafel zitten, met een biertje. Alsof je naar vrienden aan het luisteren bent’. Ook krijgen we van veel mensen berichten dat ze het fijn vinden dat wij ons eerlijk en kwetsbaar opstellen, dat ze zich daar in herkennen en er op die manier iets aan hebben. Dat is heel leuk om te horen.”

Hoe vind je het om zo openbaar je dating leven te bespreken?
“Ik heb er zelf dus niet zo veel moeite mee. Ik vind het vrij makkelijk om het over mijn eigen dating leven te hebben. Ik denk ook; waarom zou ik dat dan niet bespreken als mensen er iets aan hebben en ik daar geen moeite mee heb. Afgelopen woensdag zat ik bijvoorbeeld in het tv-programma First Dates. Ik vind dat juist leuk om te proberen en ik hoop dan ook dat mensen denken ‘wat stoer dat hij dat durft’.”

Wat is de invloed van dating apps op relaties of daten?
“Hetgeen wat het meeste meespeelt is denk ik dat je door dating apps altijd op zoek kan naar iets wat eventueel beter is. Door de dating apps heb je zicht op wie er nog meer zijn en ben je denk ik meer bezig met wat er nog meer is. In ieder geval meer dan toen die apps er nog niet waren. Je weg vinden naar een dating app is erg gemakkelijk. Hierdoor kan settelen lastiger worden. Het kan zo zijn dat je hierdoor meer losse, vluchtige en oppervlakkige contacten hebt, maar dat is natuurlijk de negatieve kant van dating apps. Ik denk dat er ook een hele mooie kant aan dating apps kan zitten. Het is een goede manier om mensen te verbinden. Ik denk dat mensen ook vaak veel te negatief zijn over dating apps. Het is naar mijn idee niet allemaal negatief. We leven op dit moment in een maatschappij waar technologie en internet heel erg aanwezig zijn en dating apps zijn daar een uitkomst van.”

Wat is er volgens jou anders aan daten op dit moment dan toen bijvoorbeeld toen jouw ouders jong waren?
“Ja, die dating apps zijn wel een groot verschil natuurlijk. Mijn ouders komen bijvoorbeeld uit een super klein dorp in Twente. Daar heb je een club waar iedereen naar toe gaat. De keuzemogelijkheid is dan minder, je moet het doen met de mensen die daar zijn. Dating apps zijn ook best wel een stedelijk fenomeen. Natuurlijk heb je ook bijvoorbeeld Tinder in kleine dorpen, maar daar is het veel minder wijdverspreid. In die dorpen heb je een minder grootte poule van mensen die je kan ontmoeten dan dat je in de stad hebt. Ik denk dat er ook een verschil zit in hoe wij ons leven inrichten. In deze maatschappij gaat alles super snel en veel mensen hebben een druk leven. Daar past het daten zich ook op aan. Daarnaast heb je ook de sociale media die erg op prestaties is gericht en hoe je jezelf als individu presenteert. Je kan heel erg zelf bepalen hoe je jezelf presenteert. Iedereen lijkt veel knapper en succesvoller op bijvoorbeeld Instagram of een datingprofiel. De combinatie van hoe wij ons leven inrichten en die dating apps zorgen dan al snel voor snelle en oppervlakkige contacten. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld eenzaamheid en depressies onder jongeren. In dat opzicht is de manier waarop er nu gedate wordt wel anders dan vroeger denk ik. “

Wat heb je geleerd van het vele daten?
“Wat we alle drie heel erg geleerd hebben is dat je kwetsbaar opstellen tegenover iemand helemaal niet erg is. Wanneer je jezelf op een eerlijk een directe manier opstelt tegenover iemand wordt dit juist heel erg gewaardeerd door mensen. Dus om na een paar dates te peilen bij iemand anders: ‘zie je hier toekomst in of hoe sta je hierin’. In plaats van dat je om elkaar heen draait, gewoon zeggen hoe het voelt. Dat is bij ons alle drie een overkoepelend idee dat we gekregen hebben door het daten. De komende tijd gaan we de dating apps eruit gooien en offline daten. We gaan kijken hoe dat ons bevalt, het is best lastig om die switch te maken aangezien we nu zo gewend zijn aan het regelen van dates via apps. Onze manier om offline mensen te ontmoeten is door naar evenementen of plekken te gaan die je zelf leuk vindt. Ik hou bijvoorbeeld erg van het theater, dus daar ga ik heen. Wanneer je op een plek bent die je leuk of interessant vindt, kijk dan om je heen van wie zijn hier nog meer en stel je ook voor die mensen open. Op plekken die je zelf leuk vindt, kom je waarschijnlijk ook mensen tegen die overeenkomsten hebben met jou. Maar het vergt wel wat moed, want een date regelen zonder dating app is heel anders dan een date regelen terwijl je achter je telefoon zit. Het lijkt soms wel een beetje of we dat verleert zijn.”

Hoe denk je dat het dating leven er in de toekomst uitziet?
“Ik vind dat heel lastig om te zeggen. Ik denk dat dating apps wel zullen blijven bestaan, maar in een andere vorm. Je krijgt steeds meer apps waarin persoonlijk contact centraal staat. Je ontmoet elkaar dan wel online, maar via een leukere en meer persoonlijke manier. Een soort combinatie van het persoonlijke en het digitale. Dat is bijvoorbeeld te zien bij een een nieuwe app waarin er gekeken wordt naar wie er bij je past door middel van persoonlijke vragen die je in je profiel moet beantwoorden. Dan ga je op date zonder dat je eerst online met elkaar praat, de ontmoeting vindt dan in het echt plaats.”

Wat verwacht je van het programma ‘Swipe and the City’?
“Ik ga natuurlijk in gesprek met een professor van de Erasmus universiteit die echt onderzoek heeft gedaan. Dus ik hoop dat ik als ‘datingexpert’, zo sta ik op jullie site dat vind ik ook heel grappig, dat ik daar dan een persoonlijk verhaal aan kan geven. Hoe het er dan misschien in de praktijk aan toe gaat.”

Geïnteresseerd? Kom dan op donderdag 16 december naar het programma ‘Swipe and the City’ in het Internationaal Theater Amsterdam.

Let op: dit evenement is in het Engels. This event will be in English.

Samengesteld door
Donya Brik
Stagiair Communicatie
Dit artikel gaat over