Facts: Ik woon in Amsterdam, ben self-partnered, en vind het na een drukke dag vol sociale afspraken doorgaans heerlijk dat het stil is in mijn huis. Maar nu we in een wereld leven die overheerst wordt door een COVID-19 pandemie, besef ik iedere dag meer dat wanneer we in Nederland overgaan tot een volledige lockdown, ik straks in m’n uppie opgesloten zit.

Ik heb al drie weken geen living soul aangeraakt – los van hier en daar een lompe ‘footbump’ als begroeting – maar in zo’n geval zit een vriend op een gezonde 1,5 meter afstand zien er ook niet meer in. Eenzaamheid ligt op de loer, en vragen heb ik ook: Wie zorgt er voor me als ik ziek word? Hoe reageert mijn lijf op huidhonger? Hoe raak ik niet verstrikt in negatieve gedachten? Ik zie genoeg artikelen, blogs en video’s voorbij komen met tips hoe te copen met zelf-isolatie wanneer je een huishouden deelt met partner(s), huisgeno(o)t(en) en/of kind(eren). Maar hoe zit ’t met die 3,1 miljoen eenpersoonshuishoudens (38% van het totaal) in Nederland? In een stad als Amsterdam bestaat zelfs meer dan 50% van de huishoudens uit één persoon. Speciaal voor de solo-populatie onder ons heb ik voor het Pakhuis de Zwijger Magazine een persoonlijke kijk- luister- & lees lijst over (non-conventionele) liefde, intimiteit, verbinding, en alleen zijn in tijden van corona samengesteld. Stay safe, stay sane, en wees geen covidiot.

Dymphie’s Kijklijst: De Isolatie-Paradox

Liefde en de stad #6│All by Myselfie
14 FEB 2019 | Woont ‘de hoeksteen van de samenleving’ in 2050 alleen? Over het eenpersoonshuishouden, future love scenario’s, en ’n portie (zelf)liefde! Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Bekijk hier al onze andere programma’s over Liefde & de Stad.

Week van de Eenzaamheid│Digitaal contact
4 OKT 2018Wat is de rol van technologie bij het doorbreken van eenzaamheid? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Dymphie’s Luistertip: De Isolatie-Paradox

Pakhuis de Zwijger Podcast: Belle Barbé over seks en huidhonger in tijden van isolement

Pakhuis de Zwijger Podcast: Lize Korpershoek over seks en intimiteit

Lijf & Leden podcast: Een shortcut naar een vrije geest met Eline Sluys

Samengesteld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
Dit artikel gaat over