Een andere wereld is mogelijk. Zelfs in Nederland.’ – Jacobin Nederland

‘Jacobin’ is een internationaal, socialistisch tijdschrift voor linkse ideeënstrijd en kapitaal-kritische journalistiek over economie, politiek en cultuur. Het begon in 2012 in de studentenkamer van Bhaksar Sunkara (Washington D.C.) in de nasleep van de ‘Occupy’ beweging. Sindsdien weet het tijdschrift een socialistische stempel te drukken op het publieke debat in de Verenigde Staten. Er zijn zusterbladen in o.a. Brazilië en Duitsland, en sinds januari ook hier. ‘Jacobin Nederland’ publiceerde in eerste instantie online, maar vanaf volgende week verschijnt het tijdschrift drie keer per jaar op papier, te beginnen met het dubbeldikke nulnummer.

Vrijdag 3 november vieren we in Pakhuis de Zwijger de feestelijke lancering van dit nulnummer, met de titel: Een wereld te winnen.

Deze titel zal de leidraad zijn van de avond. We bevinden ons in een wereld vol problemen. Een groeiende inkomenskloof, neo-liberalisering van het woonrecht, discriminatie en onzekerheid op de werkvloer en een planeet die steeds minder leefbaar wordt, met name voor Inheemse mensen. De crisissen lijken erger te worden en beïnvloeden elkaar dubbel en dwars. In het eerste panel bespreken o.a. Cody Hochstenbach, Linda Vermeulen en Tosca Peschier deze problemen en hoe deze onderling verband houden.

Hoe lossen we deze crisissen op? En kunnen we dit wel via ons huidige politieke systeem?

Jacobin Nederland onderstreept: er valt veel te winnen. Met de aankomende verkiezingen in zicht hebben we de kans om een strategie voor politiek links te kneden tot het beste resultaat. Dit gaan we bespreken met politici en activisten als Peter Mertens, Melissa Koutouzis en De Goede Zaak. Moeten we massaal onze linkse krachten bundelen tot één front? Valt er überhaupt iets te kiezen op links? En kunnen de gekozen vertegenwoordigers – zittende op ivoren zetels – wel echt iets veranderen? Of is directe actie van onderaf nodig om een wereld te winnen?

Naast dit socialistische gepraat, is deze avond ook een viering van het begin van Jacobin in Nederland. Met muzikale performances van o.a. rapper Sarah-Lee. Zoals Emma Goldman ooit zei: ‘If I can’t dance, it’s not my revolution.

Reserveer hier gratis een stoel voor deze feestelijke avond!