Afgelopen januari kwamen verschillende betrokkenen uit de coöperatieve beweging samen tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad. In verschillende sessies werd de kracht van het coöperatief model onderzocht, werden ervaringen uit de praktijk gedeeld, en verkenden we stappen naar een coöperatieve toekomst. Ook werd tijdens de plenaire afsluiting de vlag van ‘De Commons’ gepresenteerd, die inmiddels bij verschillende initiatieven in de stad is opgehangen en de beweging zo nog zichtbaarder maakt. Kunstenares en initiatiefnemer van de commons vlag, Natascha Hagenbeek, opent op 21 juni het tijdlandschap “The Earth Universe as a Common Treasury for us All”, waarmee wederom wordt bijgedragen aan het verbinden, versnellen en zichtbaar maken van de coöperatieve beweging in stad en land.

Opening tijdlandschap: van wie is de Aarde?

Een activistisch tijdlandschap zal vanaf dinsdag 21 juni gedurende 4 weken te bezichtigen zijn in de Stopera in Amsterdam. Het tijdlandschap “The Earth Universe as a Common Treasury for us All” is gemaakt door kunstenares Natascha Hagenbeek en roept vragen op over impact en noodzaak van sociale bewegingen en activisme in tijden van verandering en crisis.

In het tijdlandschap worden sociale bewegingen uit verleden en heden belicht in hun historische context. Van ‘The Diggers’ in 1649 tot hedendaagse bewegingen van burgers die collectieve actie en zelforganisatie inzetten om tot nieuwe sociale en maatschappelijke spelregels te komen. Volgens Hagenbeek zijn deze bewegingen essentieel voor het vormgeven en (soms) radicaal anders inrichten van de samenleving.

Commons & de commons vlag

Wat hebben de diverse stadsdorpen, broodfondsen en energiecoöperaties in de stad gemeen met bijvoorbeeld Bajesdorp, Tetterode en CSA Pluk? Zij zoeken het experiment en werken samen aan duurzame alternatieven voor het huidige energie-, woon- en voedselsysteem. Niet vanuit bestaande modellen van overheid en markt, maar als collectief, als commons, als ‘meent’: diezelfde traditie waaruit de ‘gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.

Om deze burger beweging, die uit zoveel gezichten bestaat, een gezicht te geven, ontwierp Hagenbeek – met de commoners – een vlag. De vlag, geïnspireerd op een oude Geuzenvlag, laat het ‘rimpel-effect’ zien, en hoe één experiment een hele reeks van gebeurtenissen en maatschappelijke verandering teweegbrengt.

Opening tijdlandschap

Dinsdag 21 juni 2022 om 17:30 uur bij het Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam, ingang Waterlooplein, in de passage (tegenover het NAP monument). Vanaf 17:00 uur zal Natascha Hagenbeek met de vlag in een theatrale parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar het Stadhuis lopen.

Dit tijdslandschap wordt georganiseerd in het kader van kunstmanifestatie Common In, en is mede gefinancierd door Stichting DOEN en de Gemeente Amsterdam.

Kijk & leestips

Wordt meegenomen in de wereld van de coöperatieve beweging van januari jl. tijdens de plenaire opening van de werkconferentie, met o.a. Tine de Moor, Christian Iaione, Bianca Ernst, Hans Krikke en Marleen Stikker:

Kijktip: Er vonden heel veel sessies plaats tijdens de werkconferentie Coöperatieven maken de stad, van voorbeelden van woon-, energie-, en voedsel-coöperatieven tot expertsessies over coöperatieve financiering en buurtcoöperaties, die bijna allemaal terug te kijken zijn via de verschillende programma pagina’s.

Voor wie meer wilt weten over de Vlag van de Commons, tijdens de plenaire afsluiting presenteerde Natascha Hagenbeek het project voor het eerst (vanaf 29:30min):

Leestip: meer weten over de coöperatieve beweging? Neem eens een kijkje in het online dossier, gevuld met achtergrondartikelen, video-portretten en meer.