Het woningbouwtekort in Nederland eist al een lange tijd zijn tol. Gelukkig lijkt er enige hoop te zijn in de vorm van het optoppen van woningen. Bij optoppen worden extra verdiepingen toegevoegd aan bestaande gebouwen, waardoor kosten en tijd worden bespaard doordat de bestaande faciliteiten kunnen worden benut. Bovendien kunnen de opbrengsten soms worden gebruikt om de rest van het gebouw te renoveren en/of te verduurzamen. Waar vinden we op dit moment in Nederland al gerealiseerde optoppingen, hoe zien ze er uit en wat zijn hun specificaties?

Didden Village- Rotterdam

Architect: MVDRV

Woningen: 3

Woonlagen erbij: 1

Oplevering: 2006

Bijna twintig jaar geleden zette MVRDV hun eerste stempel op Rotterdam, de geboorteplaats van hun bureau, met een opmerkelijk project. Dit knalblauwe minidorpje bestaat uit drie huizen, van in totaal 120 m2 die bovenop een monumentaal pand zijn gebouwd. Het unieke ontwerp zorgt voor een interessante dynamiek, waarbij de slaapkamers in verschillende huizen zijn geplaatst om de privacy van de bewoners te waarborgen. De woonkamer bevindt zich in de verdieping eronder, doormiddel van wenteltrappen word je geleid naar de drie verschillende slaapkamers. Door de slimme positionering van de huizen ontstaan er pleinen, straten en steegjes, waardoor het geheel een gemeenschapsgevoel uitstraalt. De toevoeging van bomen, openluchtdouches, bankjes en tafels draagt bij aan een huiselijke sfeer en nodigt uit tot interactie tussen de bewoners. Dit prefab concept kan worden beschouwd als een voorloper van het optoppen van woningen. Het resultaat is zonder twijfel opvallend te noemen.

Aquariusflat – Amstelveen.

In samenwerking met: AG Nova Architecten en ERA Contour

Woningen: 38 woningen

Verduurzaming: 145 woningen

Woonlagen erbij: 2

Oplevering: september 2023

In de afgelopen jaren heeft de Aquariusflat de bijnaam ‘horrorflat’ gekregen. Sinds kort is het tij gekeerd en is deze flat nu een duurzaam wooncomplex. Waar voorheen lekkages, schimmels en achterstallig onderhoud de baas waren, zijn er nu 145 woningen verduurzaamd en opgeknapt. Doormiddel van het toevoegen van twee woonlagen op de flats zijn er 38 nieuwe woningen gerealiseerd. Daarnaast hebben ze nieuwe entrees toegevoegd, het gebouw helemaal geïsoleerd, zonnepanelen toegevoegd en de complete installaties vervangen.

Karel Doorman – Rotterdam

In samenwerking met: Ibelings Van Tilburg Architecten, Royal HasKoning DHV

Woningen: 114 woningen

Parkeerplaatsen: 156 parkeerplaatsen

Woonlagen erbij : 16

Oplevering: 2012

Als je denkt aan optoppen dan denk je aan de Karel Doorman in Rotterdam; het hoogste optopgebouw ter wereld. Op het winkelcentrum Ter Meulen, dat werd gebouwd in 1948, zijn zestien nieuwe verdiepingen verrezen. De Karel Doorman is opvallend licht gebouwd, met een houten gevel omhuld door een glazen buitenkant. Naast de realisatie van 114 appartementen is er ook een gemeenschappelijke daktuin tussen de twee torens voor de bewoners van het pand.

A.J. Ernststraat 700 – Amsterdam

In samenwerking met: Creative City Solutions en Kamstra Architecten BNA

Woningen: 10 woningen

Woonlagen erbij: 1

Oplevering: 2024

Buitenveldert is een van de wijken in Amsterdam waar de optop kansen voor het oprapen liggen. Dit ziet Creative City Solutions ook in, zij hebben 10 woningen toegevoegd op het appartementencomplex Arent Janszoon Ernststraat 700. Met de opbrengst van de nieuwe woningen is het hele pand verduurzaamd. Ook is voor ongeveer 400 000 euro verbeteringen toegevoegd. Zowel een nieuwe lift, trap, hal en entree. De woningen zijn gasloos, goed geïsoleerd met licht materiaal zoals hout en op het dak zijn zonnepanalen geplaatst.

Ondanks dat de kansen voor optoppen voor het oprapen liggen, zit de ‘optoptrend’ nog niet helemaal in een stroomversnelling. Om zover te komen zullen er in de toekomst wetswijzigingen moeten komen in verband met de instemming van de leden van de VVE en de Amsterdamse erfpacht wet. Daarnaast kan een duidelijke identificatie van de locaties voor het optoppen ook bijdragen aan een influx. Al met al heeft optoppen nog een lange weg te gaan.

In het programma ‘Optoppen op Topniveau’ op dinsdag 28 mei gaan we in gesprek met prominenten over de kansen en uitdagingen van optoppen.

Meld je hier aan om je gratis plek te reserveren.