Sommige thema’s zijn zo interessant en belangrijk dat wij er niet alleen over willen praten maar er ook wat mee willen doen! Daarom hebben we afgelopen jaar 15 XL-avonden georganiseerd waarin door het hele pand talks, workshops, marktjes, lezingen en kunst te bewonderen of te beleven waren. Een heuse festivalavond in Pakhuis de Zwijger waarbij de nadruk ligt op elkaar ontmoeten, inspireren en vooral samen dingen ondernemen. In vogelvlucht nemen we je mee langs onze 5 hoogtepunten van 2022.

Femtopia 2022

Op 8 maart vindt Internationale Vrouwendag plaats en om dat te vieren creëerden we in Pakhuis de Zwijger een waar Femtopia. Want zelfs in 2022 is de wereld lang niet zo vrouwvriendelijk, inclusief of toegankelijk zoals we dat graag zouden willen. Om hier verandering in te brengen organiseerden wij samen met verschillende partners talks, verdiepende programma’s, workshops, filmvertoningen, en was er een foto-expositie. Uiteraard werd deze mooie avond afgesloten met een drankje en een dansje.

Met o.a. Kate Kirkpatrick (filosoof), Femke Zeven (Bureau Clara Wichmann) en Gunay Uslu (Staatssecretaris Cultuur & Media). Ragna Heidweiller organiseerde een workshop over een gelijkwaardige verdeling in de zorg. Sabine van Nistelrooij exposeerde haar fotografisch werk: Women’s March van A tot Z. Ook werd de documentaire Sisterhood van Sophie Dros getoond en dansten we de avond weg op de nummers van Sophie Straat.

Check hier de Femtopia aftermovie!

Week tegen Racisme 2022

21 maart is de internationale dag tegen discriminatie en racisme. Daarom organiseert de coalitie Samen Tegen Racisme en Pakhuis de Zwijger, de jaarlijkse Week Tegen Racisme. Deze week werd afgesloten met een avond gevuld met activiteiten doorheen het hele Pakhuis.

In maart 2022 vonden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats, daarom reflecteerden we op de verkiezingsuitslagen en hoe wij hopen dat het nieuwe College met thema’s als racisme en discriminatie om zal gaan. We spraken hierover met o.a. Jerry Afriyie, Caroll Sastro, Devika Partman, Leander Vermaning en Hui-Hui Pan.

Ook werd er uitgebreid gesproken over intersectionaliteit in verschillende panels waarbij we het bijvoorbeeld hadden over Queer Joy, Progressief en Joods zijn en misogynoir.

Voorafgaand aan de week produceerde Pakhuis de Zwijger een 3-delige videoreeks waarin personen uit verschillende community’s elkaar interviewden over de verschillen en overeenkomsten van hun ervaringen en gemeenschappen.

Check de video’s hier!

Houtbouw XL 2022

Op 7 juni bevonden we ons in De Houten Eeuw. Hernieuwbare of biobased materialen, met in het bijzonder hout, bieden namelijk een totaaloplossing voor het (her)ontwikkelen van een ‘future proof’ gebouwde omgeving. Dus het was tijd om de opties te verkennen middels een uitgebreid programma met keynote sprekers, breakoutsessies en exposities over de rol van hout in de transitie naar een duurzame bouw.

De hele avond was er de mogelijkheid om verschillende maquettes en bouwmaterialen te bewonderen in een expositie. We bespraken hoe wet- en regelgeving beter kunnen aansluiten bij de ambities rondom houtbouw.

Ook stelden we de vraag of het verbouwen van biobased materialen een goed alternatief kan zijn voor stikstof intensieve veeteelt en landbouw.

Open Groen Dag 2022

19 juni was het tijd voor de Open Groen Dag! In samenwerking met veel initiatiefnemers, organisaties en bewoners organiseerden we de allereerste Open Groen Dag in Amsterdam en Almere. Van grachtentuinen en stadsboerderijen tot stadsparken en moestuinen, alle groene plekken in de omgeving openden hun deuren voor bezoekers. Met fiets- en wandeltochten, excursies, lezingen, filmvertoningen en proeverijen kon iedereen genieten van al het groen in de stad.

Er werden volges gespot op het Marineterrein in Amsterdam of in het Vroege Vogelbos in Almere. Bij de Fruittuin van West kon er lekker ontbeten worden met vers verbouwd fruit. Er werden verschillende workshops gegeven zoals hoe bijen honing maken en tot welke kruiden je zelf kan laten groeien.

Gedeelde Smart XL

Op 14 oktober organiseerden we het Mental Health festival Gedeelde Smart. Want Gedeelde smart is halve smart. Tijdens de Amsterdamse Week van de Mentale Gezondheid zorgden wij voor manieren om je eigen en andermans mentale gezondheid te boosten. Want hoe doe je dat – voor elkaar zorgen? En hoe zorg je eigenlijk goed voor jezelf?

Met verschillende talks, workshops, kunst en muziek leerden deelnamers meer over dit belangrijke onderwerp. Tijdens de opening van de avond uitte wethouder Shula Rijxman haar zorgen over de harde eenzaamheids- en depressiecijfers in de stad. De Wethouder werd opgevolgd door Thijs Launspach die o.a. vertelde over hoe je mentaal gezond kan blijven in een ‘gestoorde wereld’.

Tijdens de workshops werden er tools aangereikt om je eigen mentale gezondheid te boosten. Bijvoorbeeld in de dansworkshop van Sabou. Of door de Transformers community die een online platform voor jongeren aanbieden waar ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

Om de avond af te sluiten deelden Des Balentien, Nourddin Doudouh en Aafke Romeijn hun kwetsbaarheid in de vorm van verhalen en spoken word.