Afgelopen weekend op zondag 25 juni vond de Open Groen Dag in Amsterdam en Almere plaats. Een warme zomerdag vol wandelingen, proeverijen, workshops en speelplezier. Tijd voor een terugblik!
Almere
In het prachtige Natural Pavilion van Flevo Campus werd de Open Groen Dag 2023 in stijl afgetrapt. Naast een informatieve markt van de gemeente over al hun groene en gezonde initiatieven, werden de samengestelde routes gepresenteerd. Daarnaast werden door wethouder Jesse Luijendijk groene spelden uitgereikt aan groene initiatiefnemers van Almere.
Op een steenworp daar vandaan was op Utopia Eiland stichting Weerwoud aanwezig om rondleidingen te geven en uit te leggen hoe ecosysteemherstel werkt. Op het paradijselijke eiland konden mensen onder andere genieten van prachtige (school)tuinen, de hoptuin van Brouwerij Stijl en een voedselbos. De hele middag wandelden er mensen langs, waaronder één van de grondleggers van Almere, Jan Frans de Hartog, die vijftig jaar geleden als stedenbouwkundige hielp met het ontwerp van de stad. Ook werd op het eiland in de middag door The Ally Food Movement een tijdscapsule begraven. Samen met 150 jongeren werd de inhoud hiervan verzameld. Wat is hun visie op de voedselvraagstukken van nu en de toekomst, wat zijn hun ideeën? Met de tijdscapsule is het de hoop beleids- en impactmakers te inspireren, nu en in de toekomst. In Oosterwold was er ook van alles te doen. Neem het Polderhuuske, waar je met open armen werd ontvangen door Darifa, de oprichter. Ze nam je mee langs de kippen- en ganzen kuikens en liet je naar hartelust knuffelen met de dieren. Of de tuinen van Karine en Jessie, die een ware hortus botanicus op hun kavel hebben gecreëerd. Ze gaven de hele middag tips aan mensen die hun tuin mooier en meer biodivers willen maken.
Amsterdam
Voor de vroege vogels startten de dag in het centrum van de stad op het Marineterrein met een wandeling onder begeleiding van stadsecoloog Geert Timmermans. In het centrum kon je de rest van de dag bij Amstergaard alles leren over tuinieren en verschillende workshops volgen bij Mediamatic. Aan het eind van de middag was er handen uit de mouwen en een leuke groene quiz bij het Plukbos! In Zuid was het Amsterdamse Bos een welkome plek voor verkoeling en werd door Groene Buurten twee excursies door de stad georganiseerd. Bij het Groene Gemaal kon je langs voor muntwater, heerlijke snacks en veel groene feitjes. In Oost was er vooral ruimte om te leren: tijdens de fietstocht van stadsecoloog Els Corporaal maakten deelnemers kennis met de soms zichtbare en soms verborgen groene plekjes in het stadsdeel. Bij de Tropentuin konden bezoekers hun eigen kruidenolie en azijn maken. In Anna’s Tuin en Ruigte kregen bezoekers alle ins en outs te weten over composteren.
Op naar Jeugdland waar bezoekers zich wanen op het blotevoetenpad. In Noord kwamen jong tot oud langs bij NoordOogst voor een frisse limonade, om met de varkens te knuffelen of fruit te plukken. En bij de Moestuinschool waren de moestuin-studenten in de hitte aan het werk en kwamen een aantal nieuwsgierige bezoekers struinen tussen de prachtig onderhouden bedden met bonen, knoflook, bloemen en bladgroenten. Bij de Verbroederij kwamen mensen langs voor het bijenhotel of lekker glaasje op het terras. Eenmaal in Zuidoost, kon je natuurvereniging De Ruige Hof bezoeken voor een plantenexcursie, en kon je meedoen met een fietstocht door het Groenplatvorm vanaf Kazerne Reigersbos en was Elixer de plek om je eigen Bijlmerse wildpluk pesto te maken!
In Amsterdam West was er ook ontzettend veel te beleven. Een tuinsafari bij MidWest, in actie bij de Eetbare Stoep, zelfgemaakte slingers ophangen bij het Eetbare plantsoen en spelen bij het Woeste Westen. Bij de Wildernis konden deelnemers zaadbommen maken van klei, potgrond en zaden. Uiteraard was de Wijngaard van Bret een ideale plek om deze prachtige, groene dag af te sluiten!