Daar is die dan. Het dubbeldikke nulnummer ‘een wereld te winnen’ van het socialistische tijdschrift Jacobin Nederland ligt eindelijk op de deurmatten van de abonnees. De lancering hiervan vierden we vrijdag 3 november in Pakhuis de Zwijger. Het was een feestelijke avond: met een inspirerende speech van Belgisch socialistisch politicus Peter Mertens, muzikale optredens van het Amsterdamse koor Boeuf Majeur en rapper Sarah-Lee, en meer. Centraal stonden de paneldiscussies over linkse ideeën strijd en bewegingen. Hierin namen drie strategieën om ‘een wereld te winnen’ de bovenhand: meer internationale solidariteit op links, meer beweging van onderaf en meer vertrouwen in de linkse boodschap.
“Het is een raar moment om iets te vieren”. Zo begonnen de moderator Martine Doppen en de hoofdredacteur van Jacobin Nederland: Hannah van Binsbergen. Martine wees het publiek op de huidige genocide van de Palestijnen in Gaza en de illegale bezetting door Israel. “Er moet zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komen en een einde aan de illegale bezetting.” Hannah benadrukt het belang van het bouwen van een linkse infrastructuur, waarin noodzakelijke gesprekken gevoerd kunnen worden “omdat we wereldwijd zien dat onze kameraden de mond wordt gesnoerd.” Via een platform als Jacobin Nederland kunnen we solidariteit tonen voor de gehele internationale linkse beweging door hun strijd zichtbaar te maken.
Het belang voor internationale solidariteit werd vaker op de avond genoemd. Zo gebeurde iets moois tijdens het eerste panel, genaamd: ‘een wereld’. Tosca Peschier, democratisch eco-socialist, vertelde dat agro-ecologie beter is voor het behoud van biodiversiteit dan intensieve landbouw dat wordt gekapitaliseerd door grote landbouw multinationals. Peschier prees de landbouwmethodes die inheemse groepen en traditionele boeren over de hele wereld reeds gebruiken. Die gemeenschappen behouden immers 80% van de wereldwijde biodiversiteit. Maar ze verdienen minder dan 1% van de geldstroom van klimaatacties. Daarom heeft Chautuileo Tranamil de 80/20 campagne opgezet. Zij is Mapuche Pewenche – een inheemse bevolking in wat nu Chili genoemd wordt – en oprichter van o.a. de Indigenous Liberation Movement. Tosca’s verhaal over traditioneel landbouwgebruik leek te resoneren met Chautuileo, die zei: “Als ik naar jou luister, dan kom ik weer in mijn land”. Chautuileo en Tosca deelden dat dekolonisatie en de huidige ecologische crisis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij de destructieve methodes van landbouw en de koloniale mentaliteit gaat het allemaal om “overheersing van dieren, maar ook van planten, en met name van mensen die het verbouwen”, zei Tosca. We moeten dus dekoloniseren wanneer klimaatrechtvaardigheid het doel is.
Hoe linken deze crisissen met de crisissen die ter tafel werden gebracht door de andere panellisten? Het neoliberalisme was de allesomvattende boosdoener aan tafel. Het concept vliegt ons om de oren, maar zelfs de studenten van stadsgeograaf Cody Hochstenbach kunnen het soms moeizaam definiëren, vertelde hij. Cody en vakbondsbestuurder Linda Vermeulen maakten samen over het neoliberalisme één ding duidelijk: de loonmatiging, de woningnood en klimaatverandering zijn geen marktfalen, overheidsfalen of onvoorziene gevolgen van dit systeem. Dit is allemaal bewust beleid. “Neoliberalisme werkt perfect, met uitbuiting en onderdrukking als gevolgen”, aldus Cody.
Hoe pakken we dit neoliberaal beleid aan? Peter Mertens, politicus bij de SP-achtige, maar meer progressieve Belgische PvdA, betoogde in zijn speech de voor hem noodzakelijke speerpunten. Naast internationale solidariteit, benadrukte hij het belang van meer vertrouwen in de linkse boodschap: “Natuurlijk is het extreem rechts een groot probleem, natuurlijk is het fascisme een probleem, maar een veel groter probleem is het zelfvertrouwen van links, en de boodschap die wij uitdragen”.
Alleen met meer vertrouwen in de linkse boodschap, vertelde Mertens, kunnen we een betere tactiek kneden om een wereld te winnen. Dit gebeurt alleen niet in een rechte lijn. Dit gaat via haarspeldbochten, zigzaggen en trapezia. Dit gaat dus niet in een keer goed, maar is een proces van vallen en opstaan.
Deze zoektocht naar de juiste tactiek op links kwam tevens naar voren in het tweede panel van de avond, genaamd: ‘te winnen’. Organisaties als DeGoedeZaak, waarvan directeur Jurjen van den Bergh aan tafel schoof, en de*beweging van Savannah Koolen, lieten het belang van vereniging van linkse initiatieven zien. De be*weging is de beweging der bewegingen. Om te laten zien hoe groot we samen zijn. En dat de ene strijd niet los staat van de andere.
Tot slot nam de discussie over wel of niet beter financieren van linkse bewegingen de bovenhand. Aan de ene kant zouden we veel meer kunnen bereiken, en zou activisme toegankelijker worden voor mensen met minder privileges, zei Melissa Koutouzis, mede-initiatiefnemer van het Woonprotest. Aan de andere kant kunnen we veel impact maken zonder geld, zo betoogde Jerry Afriyie van o.a. Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter. Als we wachten op geld, bewegen we niet vanuit een intrinsieke noodzaak van onrechtvaardigheid. “Kapitalisme heeft ons dan in een comfort geduwd”, aldus Afriyie.
Jacobin Nederland biedt een platform om deze ideeën strijd voor een linkse en rechtvaardige toekomst verder uit te pluizen. De artikelen in het nulnummer en de gesprekken tijdens het programma laten maar al te goed zien hoeveel initiatieven er wereldwijd zijn tegen het kapitalisme. Daarbij is het noodzakelijk om na te denken hoe we vervolgens die wereld gaan winnen. Wellicht brengen meer internationale solidariteit op links, vertrouwen in de linkse boodschap en beweging van onderaf ons een stapje verder. Hannah sloot de avond daarom af met goede moed:“Verandering is altijd imperfect, met overspannen mensen, en nooit met genoeg geld, maar ik heb daar wel veel verwondering voor”.
Nog geen abonnee van Jacobin Nederland? Klik op de link en ontvang het dubbeldikke nulnummer ook op jouw deurmat.
Kijk hier de avond terug: