Met een groep van 11 jonge mensen zijn we van start gegaan met de Nieuw Amsterdam Academie. De Nieuw Amsterdam Academie wil jongeren uit Nieuw-West bewuster maken van hun omgeving en de actieve rol die ze hierin kunnen spelen. Dit doen we door de jongeren persoonlijke groei door te laten maken, kennis en netwerk aan te bieden en creatieve tools aan te reiken. Andere doelen van het programma zijn het creëren van nieuwe netwerken in de buurt en het openen van deuren voor de jongeren.

Het traject bestaat uit vier leerlijnen. De eerste leerlijn is een doorlopende en wordt door trainers Fouad Lakbir en Samir El Hadaoui begeleidt. Het is een innerlijke zoektocht: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Wat vind ik tof? Door dit samen te bespreken ontstaat er een groepsproces. In leerlijn twee komen haalbare rolmodellen langs om hun verhaal te delen in masterclasses. Zij zullen vertellen hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn. Namen hierin zijn fotograaf Mounir Raji en campaigner Kauthar Bouchallikht.

Leerlijn drie bestaat uit workshops waarin makers ervaringen delen over hun vak. De 6 vormen van maken zijn storytelling, radio maken, programma’s maken, modereren, schrijven en fotograferen. Deze vloeit uiteindelijk mooi over in leerlijn vier, het gezamenlijk maken. Vanuit de workshops werken we aan in opgenomen persoonlijke verhalen die we vervolgens presenteren in een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger. Daarnaast worden de verhalen en foto’s samengebracht in een ‘zine’.
Samengesteld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West