Op deze pagina vind je alle artikelen over Next Governance die als deel van het platform Wij Maken Nederland geschreven zijn.
De opstellers van de Nationale Omgevingsvisie bezochten op 25 mei de tentoonstelling Places of Hope. Ze luisterden ook naar drie verhalen uit drie regio’s: voor welke problemen staan ze, hoe lossen ze die op en wat verwachten ze van het Rijk?
Deze blogpost schetst een algemeen beeld van de tussentijdse resultaten voor de opgave ‘naar een waardevolle leefomgeving’. Het adviesbureau Wing begeleidde deze fase voor dit onderdeel en organiseerde onlangs een afsluitende discussie met vakgenoten.
De Omgevingswet treedt in 2021 in werking. Vooruitlopend hierop wordt op veel plekken in Nederland gewerkt aan Omgevingsvisies om ervaring op te doen en vanuit de behoefte en de noodzaak om beter aan te sluiten bij wat mensen willen in de praktijk. Op papier is dat een enorm goed idee, in het echt is het razend ingewikkeld.
In onze eerste brief schreven we over de zoektocht naar het formuleren van doelen in een omgevingsvisie. Inmiddels zijn veel gemeenten al een stap verder met de Omgevingswet en wordt gewerkt aan een omgevingsplan voor (een deel van) de gemeente. Waar een visie nog vormvrij is en naadloos toe geschreven kan worden naar de eigen cultuur, ambities of opgaven, betekent een concreet plan een andere insteek.
Veel kleine dorpen ver van de Randstad kampen met krimp. Hoe kan je dit als dorpsgemeenschap het hoofd bieden? De inwoners van Lioessens en Morra gingen ze als dorpsgemeenschap aan de slag om het tij te keren. Ze maken zich hard voor een juiste woningvoorraad, goede voorzieningen en een sterke sociale cohesie.
Onze democratie vraagt haar burgers te participeren maar sluit haar burgers vervolgens net zo makkelijk buiten. Zij geeft onvoldoende ruimte aan en participeert onvoldoende in de fundamentele maatschappelijke waardeontwikkeling die wordt mogelijk gemaakt door de georganiseerde burgers of breekt deze zelfs af.
Welkom bij de eerste Podcast van Wij Maken Nederland. In deze aflevering praten we over de Nationale Omgevingsvisie, ook wel de NOVI genoemd. Deze visie is een instrument van de Omgevingswet die in 2021 van kracht zal moeten zijn. Saskia Buitelaar van Platform 31 gaat in gesprek met de Directeur Nationale Omgevingsvisie Emiel Reiding over het tot stand komen van de Nationale Omgevingsvisie.