Op deze pagina vind je alle artikelen over de leerlijnen van de Academie die als deel van het platform Wij Maken Nederland geschreven zijn.
Toen ik aan deze leerlijn begon, wist ik al veel over oorzaken en gevolgen van bevolkingsdaling en hoe lokaal, regionaal en nationaal beleid hiermee wel en niet zouden moeten omgaan. Ik wist veel minder over de energietransitie. Ik vroeg me ook af of de energietransitie niet een té nauwe en specifieke focus voor de leerlijn zou zijn, want duurzaamheid is toch zo veel meer dan alleen de energietransitie?
‘Hoe krijgen we individuele burgers mee bij het oplossen van een probleem dat iedereen aan gaat?’ In verschillende gedaantes speelde deze vraag steeds mee op de achtergrond van de derde bijeenkomst in de leerlijn ‘Duurzaamheid & demografie’. Concreet ging het daarbij om de energietransitie, het omschakelen van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen.
Het tweede lunchwebinar ‘over de grens’ ging door op 17 juni 2021 en stond in het teken van ‘grenzeloze mobiliteit’. Vereniging Deltametropool nodigde Willy Miermans (mobiliteitsdeskundige), Sven Lieten (co-voorzitter vervoerregio Belgisch Limburg) en Bruno Reniers (ruimtelijk planner bij Projectbureau Gentse Kanaalzone) uit om in gesprek te gaan over hoe de grens verplaatsingspatronen beïnvloedt en wat er nodig is om de bereikbaarheid van grensregio’s te verbeteren.
Het derde en laatste lunchwebinar ‘over de grens’ (24 juni 2021) is gewijd aan ‘grenzeloos landschap’. Vereniging Deltametropool laat drie projectleiders actief in grensoverschrijdende plattelandsontwikkeling aan het woord: Richard Rozemeijer (Grenspark Groot Saeftinghe), Katrien Schaerlaekens (RivierPark Maasvallei) en Bern Paret (Westhoek). Alle drie zijn zij, elk op een andere schaal maar steeds in prikkelende allianties, aan de slag met natuurontwikkeling, nieuwe vormen van landbouw, duurzaam toerisme en leefkwaliteit in plattelandskernen.
Bij de aftrap van de leerlijn Democratie en Energie waren er 36 enthousiaste, gemotiveerde en geëngageerde deelnemers aanwezig. Samen hebben zij gedurende vier bijeenkomsten van en met elkaar en van externen geleerd over het bewaken van het democratische proces en ruimtelijke kwaliteit in de energietransitie.
In de Leerlijn Democratie & Energie wordt onderzocht hoe een energietransitie kan plaatsvinden met steun van bewoners in plaats van verzet. In de derde bijeenkomst van deze leerlijn worden specifiek de onderwerpen burgerinitiatieven en weerstand behandeld. Deelnemers gingen in groepen discussiëren over de vragen: Hoe om te gaan met burgercoöperaties en weerstand?
In deze vierde en laatste bijeenkomst van de Leerlijn Democratie & Energie staat het delen van kennis centraal. Maartje van Lieshout heeft de deelnemers welkom en licht het programma van de laatste bijeenkomst toe. De gastsprekers van vandaag zijn: Julia Sondermeijer en Jaap Drooglever van het Programma Aardgasvrije Wijken.
Bij de aftrap van de leerlijn Democratie en Energie waren er 36 enthousiaste, gemotiveerde en geëngageerde deelnemers aanwezig. Samen leerden zij gedurende vier bijeenkomsten van en met elkaar en van externen over het bewaken van het democratische proces en ruimtelijke kwaliteit in de energietransitie. De groep bestaat uit deelnemers uit zowel het publieke als private domein, handelend op alle verschillende schaalniveaus.
In deze podcast spreekt Annick van Rinsum met Waarnemend programmamanager Versterking democratie en bestuur Claartje Brons, en Afdelingshoofd Ruimtelijk Beleid & Directie Ruimtelijk Ordening Robert Dijksterhuis, beiden werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Welkom bij de vijfde aflevering van de podcast van Wij Maken Nederland. In deze aflevering spreekt Annick van Rinsum met algemeen directeur van IBA Parkstad en lid van de adviesraad duurzaamheid en demografie bij Wij Maken Nederland. Ze spreken over de IBA (Internationale Bau Ausstellung)-methode voor het vormgeven van de ruimte, over het belang van transparantie en daadkracht in grootschalige samenwerking, en over de kansen die het denken op een groter schaalniveau ons kunnen bieden als het gaat om duurzaamheid en demografie.
We spreken met landmaker Ruben van de Belt die betrokken is bij de Wij Maken Nederland Academie. Welke professionele achtergrond brengen zij met zich mee, wat zijn hun beweegredenen en hoe ziet hun Nederland van de toekomst eruit? Energie.