Ik ontmoet de van origine Roemeense Ioana Biris op het dak van het NEMO science museum. Ik merk gelijk dat ze een slimme vrouw is vol passie. Ze vertelt mij enthousiast dat ze al 20 jaar met liefde in haar stad Amsterdam woont. Toen ze 4 jaar geleden op de groene en blauwe kaart van Londen – the green map of London – stuitte heeft ze het haar missie gemaakt deze ook voor Amsterdam te ontwikkelen. Ioana is met veel passie de opstartende, verbindende en op gang houdende factor in het maakproces van de Amsterdamse groene en blauwe kaart. In het programma op donderdag 11 juli ‘A city as a national park’ wordt de kaart gelanceerd en worden de groene ambities voor de stad besproken. Ook zal Guerrilla Geographer Daniel Raven-Ellison van London National Park City uitleggen wat zijn visie is voor de toekomst van de steden in combinatie met de natuur. Laten we de stad groener, gezonder en wilder maken is het motto.
Ioana, wie ben je en wat doe je?
In Roemenië ben ik opgeleid tot arts, toen ik in Nederland kwam wonen ben ik psychologie gaan studeren en tegenwoordig ben ik werkzaam als onderzoeker, adviseur en ben ik sociaal ondernemer. Bij Noordam & De Vries doe ik onderzoek naar de belevingswerkelijkheid van (groepen) mensen door middel van werkbelevings- of ledenonderzoeken. Dat doen we op kwalitatief en kwantitatief niveau. Hoe verbonden voelen mensen zich? Wat gaat goed en wat kan beter.
Daarnaast ben ik mede eigenaar van Nature Desks, we hebben vorige week tijdens de Duurzame Week in Utrecht met de steun van het Ondernemersfonds Utrecht een – placemaking event georganiseerd: de allereerste Outdoor Office Day op de locaties in de Domstad. Daar kwamen allerlei verschillende bedrijven op af. We hadden barista’s, parasols en wat tafels gehuurd; het was een groot succes. We troffen een zonnige dag, mensen van verschillende bedrijven uit de locaties Moreelse en Hooch Boulandt hebben buiten gewerkt, soms letterkijk met hun voeten in het gras. Je kon je voor van alles inschrijven: een consulatie wandelend vergaderen of workshops biodiversiteit of erfgoed. Het kan zo makkelijk zijn om mensen te stimuleren om gezonder, leuker en zeker ook effectiever te laten werken.
Tot slot ben ik sinds een jaar aan #UrbanNature Amsterdam, de groene en blauwe kaart van de stad, aan het werken. Ik heb een grote affiniteit met zowel groen als de stad Amsterdam, deze combineer ik graag!
Hoe is het idee van de Urban Nature kaart ontstaan en waarom ben je er mee begonnen?
Ik zat op Twitter toen ik een video van Daniel Raven-Ellison tegen kwam. Hij is de initiator van London National Park City en ze hebben voor hun campagne the green map of London toen ontworpen. Hij heeft een route van 563 km door Londen afgelegd met een GoPro op zijn hoofd, de #bigwalkaroundlondon. Tijdens die wandeling is hij in gesprek gegaan met bewoners, lokale bestuurders en allerlei initiatieven, er zijn foto’s en ideeën uitgewisseld en het urban green is in kaart gebracht. De the green map of London is toen ontwikkeld samen met Charlie Peel van Urban Good. Ik heb hun kaart besteld om London National Park City te steunen; toen ik hem thuis ontving was ik zo verrast door de grootte, schoonheid en de details van deze papieren kaart. Ik dacht toen: dit moet Amsterdam ook hebben. Vervolgens ben ik zo snel mogelijk aan de slag gegaan. Zo heb ik – parallel met Daniel in Londen – samen met gelijkgestemden ook een wandeling van 30 km door de stad gemaakt. Ik ben van het Flevopark naar De Fruittuinen van West gelopen om de stad anders te ervaren, ideeën uit te wisselen en mensen te spreken. Op die manier heb ik genoeg enthousiastelingen bij elkaar gebracht om de groene en blauwe kaart van Amsterdam tot stand te laten komen.
Na een succesvolle crowdfunding campagne en met de steun van drie partners – Gemeente Amsterdam, Recreatie Noord Holland en Recreatieschap Amstel, Gooi en Vecht – zijn we samen met ontwerper Charlie Peel begonnen met het ontwerpen van onze kaart. Vele anderen – van Staatbosbeheer tot kleinere initiatieven zoals Green City Watch, Rainpoof, IVN Amsterdam etc en mensen die we met trots vrienden noemen – hebben bijgedragen om een bijzonder eindproduct te realiseren.
Kun je wat vertellen over het doel de Groene Kaart?
Normaal gesproken bekijken we de stad vanuit kaarten die straten en gebouwen vooral aangeven. Ongeveer iedereen gebruikt Google Maps bijvoorbeeld om van A naar B te komen. Echter, het doel van déze kaart is mensen anders te laten kijken naar de stad Amsterdam en zijn omgeving, dit is iets wat mij prikkelde; het anders denken. De kaart is wel 1m² groot en vertelt je waar je het groen in de stad kan vinden, waar je buiten kan sporten, spelen, zwemmen, waar je parken, stadsstranden, rooftops en buiten-werkplekken op kan zoeken. Waar je dieren kan vinden, fruit kan plukken en noem maar op. De achterkant is gevuld met meer informatie maar is ook een ‘call for action’: wat kan jij doen om je stad groener en gezonder te maken? Een fysieke papieren kaart geeft een heel bijzonder gevoel, anders dan altijd maar alles digitaal. Ik wil dat de kaart ook op scholen beland. Er moet mee worden gespeeld, op worden getekend en hij moet uit elkaar worden gescheurd, als je maar droomt. Deze kaart zorgt voor creatiever en out of the box denken. Dit hebben we nodig. We willen ook de nieuwe generatie inspireren, zij zijn de motor en energie van de toekomst. De tijd is ook rijp voor zo een initiatief: de urgentie is er, de stad wil groener zijn, mensen organiseren ze zich rondom talloze initiatieven. #UrbanNatureAmsterdam is een paraplu geworden voor alle partijen die de urgentie van een duurzame stad onderstrepen. En persoonlijk is de kaart mijn liefdesverklaring aan Amsterdam.
Wat kunnen we van het programma verwachten?
We willen de groene stedelijke ambities van Londen, Amsterdam en Breda bespreken. Daniel Raven-Ellison zal het vernieuwend verhaal van London National Park City vertellen. Wat is een National Park City? Is het een keurmerk? Is het een beweging? Welke eisen hangen eraan? Geertje Wijten, senior planner ruimte & duurzaamheid gemeente Amsterdam, vertelt over de groene visie van het stadsbestuur. Robert Graat, secretaris Programma Groene Metropool van Staatsbosbeheer, ontvouwt de visie van de natuurbeheerorganisatie. Paul Depla, de burgemeester van Breda is aanwezig om te vertellen wat de groene plannen voor de ‘stad in park’ Breda zijn.