Ook het groen groeit mee in Zuidoost. Met het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel in aankomst en de verbinding tussen de bestaande parken wordt het groen in het stadsdeel nog toegankelijker. Lokale volks- en gemeenschapstuinen bieden de inwoners van Zuidoost de mogelijkheid om samen de handen uit de mouwen te steken en zelf eigenaarschap over het groen te nemen. Maar hoe ontwikkelt het groen zich in de komende jaren verder? In dit programma brengen we het groen in Zuidoost in kaart en buigen we ons over de aankomende plannen; wat gaat het betekenen voor recreatie en sport? Voor iedereen die van groen houdt zijn er genoeg plekken om zelf aan de slag te gaan, maar hoe zorgen we ervoor dat deze initiatieven voor iedereen toegankelijk en zichtbaar zijn? Over deze vragen gaan we met experts uit Zuidoost in gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

We trappen de avond af met het in kaart brengen van het groen in Zuidoost en wat vanuit de gemeente en lokale initiatieven de ambities zijn voor het verder vergroenen van het stadsdeel. Door de grote hoeveelheid parken zou het groen voor alle inwoners van Zuidoost toegankelijk moeten zijn, maar zien we dat ook terug in het gebruik van deze parken? Ook zijn er verschillende groene initiatieven die iedereen de mogelijkheid bieden om zelf meer met groen bezig te zijn en meer te leren. Hoe ontwikkelt het groen zich in Zuidoost en wat zijn de plannen voor de komende jaren?

Vervolgens zoomen we in op de verschillende parken in Zuidoost: Waarom zijn deze zo belangrijk? Wat gaat er in de komende jaren met deze parken gebeuren? Een voorbeeld is het park op de Gaasperdammertunnel. De A9 gaat hier ondergronds waardoor er plek vrijkomt voor een nieuw park dat mede door inspraak van de bewoners verder ingericht gaat worden. We zoeken naar goede manieren om bewoners te betrekken bij het inrichten van het groen in hun buurt en hoe dit invloed heeft op de waardering van dit groen.

Tenslotte geven we het woord aan verschillende betrokken personen die zich inzetten voor het behouden en toegankelijk maken van het groen in Zuidoost. Groen is niet alleen mooi maar ook gezond en het aanmoedigen van sport en bewegen in het groen heeft een positief effect op de buurt. Wat hebben deze personen nodig vanuit de gemeente en vanuit de community om het stadsdeel groener te blijven maken?

ProgrammareeksZuidoost Groeit

Zuidoost ontwikkelt zich in rap tempo. Met het plan om circa 40.000 woningen te bouwen tot 2040 en daarbij horende voorzieningen zoals scholen, winkels, horeca, uitgaansgelegenheden, zorg, sportvelden en parken groeit dit stadsdeel enorm. Tijdens deze reeks voeren we gesprekken over de fysieke ontwikkelingen in en rondom dit stuk Amsterdam. Wat betekenen al deze nieuwe ontwikkelingen voor de bewoners en ondernemers van Zuidoost? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Zuidoost de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen? Luister en praat mee.