Tijdens dit diner proeven we aan de vermenging van smaken en voorkeuren van de wereld binnen de Aziatische en Surinaamse keuken. In Suriname werden tot slaaf gemaakten tegen het einde van de slavernij vervangen door Aziatische contractarbeiders; uit Indonesië, India en China. Elk van deze heeft een sterke invloed gehad op de Surinaamse (eet)cultuur. Binnen de Surinaamse en Nederlandse samenleving zijn de Aziatische & Surinaamse keukens dankzij deze geschiedenis regelmatig geheel met elkaar versmolten. Met versmelting als rode draad, vertellen we tijdens dit diner met voedsel, dans, zang en muziek, inclusief kritische noten, over de oorsprong en de verhalen achter gerechten.

Dit evenement van The African Calendar is onderdeel van de reeks Ahkcestory (stories of our ancestors).

Programma
17.30 - Inloop
18.30 - Opening met een inheems moment

Chautuileo’s inleding van de avond gaat in op Inheemse zienswijze en cosmovisies over onze relatie met het verleden, heden, en toekomst, waarbij wederkerigheid een belangrijke rol vervuld. Op interactieve wijze gaan we onder begeleiding van Chautuileo een dialoog aan met onszelf, onze voorouders en onze toekomstige kinderen. Wij vragen onze zegeningen voor een rechtvaardige toekomst met harmonie, wederkerigheid en balans; geïnspireerd op Trafkintu (een vorm voor wederkerigheid vanuit de Mapuche cultuur)

18.40 - Welkomstwoord door Kofi
19.00 - Max de Ploeg spreekt over dekolonisatie

19.20 - Introductie voorgerecht
19.35 - Balinese dans van DwiBhumi

Dwibhumi betekent twee werelden, of kan staan voor twee werelddelen, zichtbaar en onzichtbaar. Artistiek leider Nova Burdo-Marseline danst samen met danser Amdie de non-rituele dans “Oleg Tamulilingan”: een verhaal over liefde tussen een hommel en haar bloem.

20.00 - Introductie van het hoofdgerecht
20.15 - Muziek van Jessica Manuputty

Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: traditionele volksliedjes met ritmes als de deining van de golven en melodieën als een warme bries over het strand.

 

20.45 - Pauze
21.15 - Introductie desserts en theeceremonie
21.20 - Chinese theeceremonie van Ching-Ling

Ching-ling Hsiao neemt ons mee op Chinese wijze van theebeleving: Gong Fu Cha “de kunst van het theezetten”. Drink de thee met aandacht.

21.45 - Spoken word door Chibudeke

Afrikaans geïnspireerde spoken word

22.00 - Einde programmering
Dit programma is ontwikkeld door
Partners