Tijdens de World Food Day Show staan we stil bij de wereldwijde honger en voedselonzekerheid, in het kader van Wereldvoedseldag. We verkennen deze avond uiteenlopende manieren waarop lokale voedselsystemen oplossingen kunnen bieden. Moeten we naar lokaal en kleinschalig of juiste op grote schaal voedsel blijven produceren? Terug naar puur natuur of juist technologie omarmen?

De World Food Day Show biedt een inspirerend programma waarin we aandacht besteden aan de verschillende visies op een betere, voedsel zekere toekomst. Dat doen we ondermeer met de nationale première van The Future of Food (2022), een film waarin Hidde Boersma en Joris Lohman twee tegenstrijdige perspectieven onderzoeken-die van ‘theWizard’ en ‘the Prophet’. Aansluitend is er een internationaal nagesprek met de makers van de film, Madelon Meijer-beleidsadviseur landbouw en voedsel voor Oxfam Novib-en de Zuid-Soedanese Ogen Rwot Denish, onder andere pleitbezorger van Hold the Child Organization (HCO). Tweede Kamerlid Derk Boswijk (landbouw woordvoerder CDA) is ook aanwezig en zal ingaan op de rol van Nederland als het gaat om het ontwikkelen van duurzame voedselsystemen wereldwijd.

Wil je hierbij aanwezig zijn en de filmmakers en panelleden 1 op 1 ontmoeten? Dat kan vanaf 19.00 in onze lounge naast de Grote Zaal. Kortom, maak je klaar voor een inspirerende avond kauwen op het weerbarstige vraagstuk van wereldwijde voedselzekerheid.

Nicole Terborg is journalist, programmamaker en presentator. Ze werkt voor verschillende televisie- en radioprogramma’s van de publieke omroep. Van programma’s als Kunststof (NTR) en Nooit meer Slapen (VPRO) tot Bureau Buitenland (VPRO) en Buurten (NH). De journalist is een verhalenverteller in hart en nieren die onderwerpen die pijnlijk of dicht bij huis zijn niet uit de weg gaat. Nicole heeft drie studies afgerond: een bachelor Journalistiek, een master Religie en Levensbeschouwing en een master Journalistiek.

Hidde Boersma is een gepromoveerd moleculair bioloog, die in 2009 de academie verliet voor een journalistieke carrière. Als freelancer schrijft hij onder andere voor de Volkskrant, VPRO, Elsevier en De Correspondent, met name over biotechnologie, landbouw en ethiek. Ook maakte hij in 2017 de documentaire Well Fed over de Westerse terughoudendheid tegenover GMO’s en wat dat betekent voor arme boeren wereldwijd. Bekijk hier de trailer.

Joris Lohman is politicoloog en oprichter van Food Hub – een social enterprise met als doel de transitie naar een beter voedselsysteem te versnellen. Food Hub is gespecialiseerd in transitie en innovatietrajecten en maakt trainingen, opleidingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie.

Madelon Meijer is Policy Advisor Food & Agriculture bij Oxfam Novib en deed o.a. ervaring op bij de FAO en SNV. Ze schreef mee aan het recent verschenen rapport Fixing our Food. Meer hierover vertelt ze bij NPO Radio 1 , luister het hier terug. Madelon haalde twee masters in economie en ontwikkelings- en landbouweconomie.

Lydia Amenyaglo vertrok 1,5 jaar geleden voorgoed (terug) naar Ghana om de cacao boerderij van haar vader over te nemen. Haar missie: reimagining the story of cacao. Waar veel Ghanese landbouwproducten verderop in de keten meerwaarde krijgen waarvan de winsten (vaak) naar Westerse partijen gaan, is haar overtuiging dat Ghanezen zelf waarde kunnen toevoegen. Met 7 jaar ervaring in de fashion industrie en 7 jaar in de branding & marketing blaast ze nieuw leven in de betekenis van Ghanese food entrepreneurs. Ook is ze hoofd communicatie van de Ghana Food Movement.

Annelies Kanis is sinds 2017 directeur van The Hunger Project Nederland. Daarnaast is ze ook voorzitter lid van het Operations Team van The Hunger Project Global en lid van de Raad van Toezicht van stichting Vrouwenopvang Rosa Manus. Ze woont met gezin in Leiden, houdt van sloeproeien en heeft een grote liefde voor curry.