Deze boekbespreking en vooral paneldiscussie, waar het boek ‘Winti’ centraal staat, biedt een diepgaande verkenning van de Winti-cultuur door verschillende lenzen, zoals dekoloniaal, wetenschappelijk, en cultureel. De sprekers gaan in op de bijzondere geschiedenis van Winti, die tijdens de koloniale periode werd onderdrukt en toch is blijven bestaan. De avond omvat interviews met de auteurs over het schrijfproces van het boek, discussies over de historische en sociale context van Winti en de rol van muziek binnen deze religie. Daarnaast worden traditionele gebruiken besproken in het licht van nieuwe wetenschappelijke inzichten, evenals de betekenis van voorouderverering binnen de Winti-praktijk. Het programma wordt afgesloten met een Q&A-sessie en interactie met het publiek.

Let op! Dit programma is inmiddels uitverkocht. Je kunt je nog wel aanmelden voor de livestream om thuis mee te kijken.

Over het boek ‘Winti’

Afrikanen, later Afro-Surinamers, konden hun religie slechts mondeling en in het geheim doorgeven. Na de afschaffing van de slavernij werd Winti zelfs strafbaar gesteld om de kerstening te bevorderen. Tussen 1874 en 1971 riskeerde men gevangenisstraf en boetes voor het belijden van dit geloof.

Religie is echter meer dan alleen een verklaring voor het leven; het is een essentieel onderdeel van de geschiedenis van een gemeenschap. Zoals het Surinaamse spreekwoord zegt: “Fu sabi pe yu e go, yu musu sabi pe yu komoto” (“Om te weten waar je heen gaat, moet je weten waar je vandaan komt”). Vanuit deze gedachte is het boek “Winti voor de jeugd” ontstaan, met bijzondere aandacht voor de rol van Moeder Aarde, Mma Aysa. De zorgvuldige omgang met de aarde is diep geworteld in de Winti-religie en is een levenshouding die, zeker in deze tijd, alle aandacht verdient.

Meer over het programma

Peggy Bouva, bekend van de podcast ‘De plantage van onze voorouders’ is moderator van de avond.

Het programma bestaat uit 5 onderdelen:

  • 1. The making of ‘Winti voor de Jeugd.’

Een kort interview met Henna Goudzand Nahar en Marian Markelo.

  • 2. Winti en Kolonialisme

Urmy Macnack, Glenn Helberg en Henna Goudzand Nahar gaan in gesprek over de relatie tussen Winti en het kolonialisme Waaruit blijkt deze relatie en welke implicaties heeft dat op de Wintireligie? Vele Afro-Surinamers kennen het geloof alleen als iets waar je bang voor moet zijn. Hoe uit zich dat en wat zijn de repercussies? Welke rol heeft de christelijke kerk hierin gehad en wat mag nu van dit instituut worden verwacht?

  • 3. Oude Gebruiken en Nieuwe Wetenschap

De wetenschap ontwikkelt zich en zoals blijkt uit onderzoek van Tinde van Andel in ‘Medicinale en rituele planten van Suriname’, waarover wij met haar in gesprek gaan,zijn we inmiddels te weten gekomen dat sommige vaste gebruiken rond planten in de Winti en andere aspecten van de Afro-Surinaamse cultuur soms ongewenste bijeffecten te hebben. Welke bijeffecten vielen op in het onderzoek en hoe daarmee om te gaan?

  • 4. Muziek in de Winti

Winti en muziek zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Op welke manier is dat? Wat kenmerkt Wintimuziek? Zijn er verschillende soorten Wintimuziek? Wat is het verschil tussen de Afro-dansmuzieksoorten als kawina en Wintimuziek? Bij sommigen boezemt de Wintimuziek grote angst in. Is dat terecht? Orlando Ceder zal ons hier meer over informeren.

  • 5. De Kabraneti en de Famiriman Banya

Marian Markelo en Roline Redmond bespreken de Kabraneti en de Famiriman Banya rituelen. Steeds vaker worden kabraneti (avonden voor de voorouders) gehouden. Wat houdt zo’n kabraneti in? Hoe verhoudt de kabraneti zich tot de Famiriman Banya ( zie boek Roline Redmond ‘De Doorsons’)? Mogen kabraneti en famiriman banya openbare avonden zijn?

 

Dit programma is ontwikkeld door
Kjelld Masoud Kroon
Programmamaker Dekolonisatie
Partners
ProgrammareeksEmancipating History

Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks 'Emancipating History' maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.