Hoe maken we het vrouwelijk perspectief toekomstbestendig? Denk en praat mee aan de hand van drie inspirerende Prospektor projecten. Maartje Duin maakte de podcast Mina & Mevrouw over de band tussen haar overgrootmoeder en diens dienstbode, Nicole Terborg onderzocht in Kweekje, Mi Kwekipikin de informele pleegzorg die ze zelf heeft ervaren en Çiğdem belicht met haar fototentoonstelling en fotoboek Je moest eens weten de levens en verhalen van de eerste generatie vrouwen uit Turkije in Nederland. Hoe blijven deze verhalen bewaard? Hoe zorgen we ervoor dat ze onderdeel worden van de Nederlandse geschiedenis?

Discussieer erover mee met verhalenvertellers, medewerkers van erfgoedinstellingen en archieven, onder het genot van een driegangendiner.

Let op: dit onderdeel start eerder en is betaald vanwege het diner.

Dit programma vindt plaats tijdens de ramadan en begint eerder dan gebruikelijk, zodat we samen kunnen eten bij zonsondergang. Het diner is een integraal onderdeel van de avond en daarom is deelname aan dit programma tegen betaling.

Tijdens het diner serveren we:
Vooraf: Turkse linzensoep met brood en een dadel
Hoofdgerecht: Surinaamse nasi met tempeh en salade
Dessert: Baklava met koffie en thee

Heb je dieetwensen of vragen? Mail naar [email protected]

Over de sprekers

Çiğdem Yüksels werk richt zich op de invloed van fotografie op ons collectieve geheugen. In het hart van Çiğdems werk ligt een diepe verbondenheid met de mensen die ze portretteert. Haar creatieve proces leidt tot een diverse reeks resultaten, van foto- en videowerken tot interactieve installaties, podcasts, textielwerken en publicaties. Ze begon haar carrière in de fotografie bij de Volkskrant. In 2017 won ze de prestigieuze Zilveren Camera-award voor haar portretserie van Syrische kindvluchtelingen die werkten in textiel- en schoenfabrieken in Turkije en in 2025 won ze de Zilveren Camera prijs voor Storytelling voor haar fotoboek en tentoonstelling Je moest eens weten.

Nicole Terborg werkt voor verschillende televisie- en radioprogramma’s van de publieke omroep. Naast haar werk in omroepland presenteert en leidt Nicole uiteenlopende bijeenkomsten: van debatten en congressen tot literaire festivals. Ze heeft drie studies afgerond: Journalistiek aan de HvU, Religie en Levensbeschouwing aan de VU en de Master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving aan de Media Academie. Met haar podcast ‘Kweekje, mi Kwekipikin’ won ze de Prix Europa 2024.

Maartje Duin is radio- en podcast-documentairemaker. Met series als ‘De plantage van onze voorouders’ (i.s.m. Peggy Bouva), ‘Moslima’ (i.s.m. Çiğdem Yüksel) en ‘Mina & Mevrouw’, Prospektor-producties voor VPRO’s OVT, weet zij een breed publiek te bereiken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan over het slavernijverleden, beeldvorming en vrouwengeschiedenis. Maartje’s werk werd in binnen- en buitenland bekroond en genomineerd.

Migiza Victoriashoop is Hoofd Collecties bij het Stadsarchief Amsterdam. Archieven hebbende laatste jaren steeds meer maatschappelijke belangstelling gekregen. Of het nu gaat om de ‘stiltes’ in archieven, de omstreden onderwerpen die ze aansnijden of door mis- of onderrepresentatie. Hoe ga je als archiefinstelling om met deze ontwikkelingen? Wat kun je doen? In haar rol bij het Stadsarchief buigt Migiza zich over deze vragen. Door concepten als community archiving en emotionele toegankelijkheid toe te passen binnen de werkprocessen van het Stadsarchief, krijgen archiefvormers steeds meer ruimte om een centrale rol in en zeggenschap te hebben over het toegankelijk maken en veiligstellen van bronnen. Met name als het gaat om groepen en perspectieven die (nog) weinig voor komen in archieven. Er wordt niet alleen maar over deze groepen verzameld en beschreven, maar door deze groepen. En met succes. Met projecten als Thuis in Amsterdam, samenwerkingen met OSCAM en Imagine IC, Mi Oso es Mi Kas werd het Stadsarchief voor even écht overgenomen door archiefvormers.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen Ridderschap van Utrecht, Ridderschap van Overijssel, FNA Cultuur, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Frederiek Biemans
Curator en programmamaker
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.