Het huishouden doen, kinderen opvoeden, voor zieke ouders zorgen; dit valt allemaal onder onbetaald werk. Werk dat de ruggengraat van onze samenleving vormt en betaald werk mogelijk maakt. Cijfers laten zien dat vrouwen hier het leeuwendeel van voor hun rekening nemen. Dat is ook één van de redenen waarom meer vrouwen dan mannen voor een deeltijd in plaats van een voltijd (betaalde) baan kiezen en minder economisch onafhankelijk zijn. Maar hoe ziet dat onbetaalde werk er eigenlijk uit? En hoe kunnen we onbetaald werk zichtbaarder maken en gelijker verdelen? We gaan in gesprek met onderzoekers, (on)betaalde werknemers en werkgevers.

Over de sprekers

Eva Jaspers is Associate Professor voor sociologie en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. ​​Zij bestudeert onderwerpen rond negatieve banden in netwerken, genderrollen, etnische en genderstratificatie, gezinnen van hetzelfde geslacht, intergroep contact en haatmisdrijven.

Mickey Steijaert is onderzoeker en beleidsadviseur bij Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Daar doet hij onderzoek naar genderstereotypen en keuzemogelijkheden in werken, zorgen en leren bij jongvolwassenen. Zo werkte hij mee aan het onderzoeken van manieren waarop wij werk, zorg en leren beter kunnen combineren, binnen het project Werk en de Toekomst. Mickey onderzocht bij Atria ook de representatie van vrouwen in de politiek en de invloed van online haat jegens vrouwelijke politici. Naast het uitvoeren van onderzoek is hij actief als beleidsadviseur en trainer.

Kirsten Pluim is derdejaars student sociologie aan de Universiteit Utrecht. Afgelopen jaar heeft zij stage gelopen bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur, en Wetenschap bij Directie Emancipatie en is hier een verkenning gestart naar onbetaald werk.

Narges Mohammadi is een kunstenaar, programmamaker en DJ die momenteel gevestigd is in Den Haag. Haar werk kenmerkt zich door een spel met geuren, kleuren, symbolen en gewoonten van verschillende culturele erfgoederen. Voor haar tentoonstelling Invisible Hands: A tribute to Schiedam’s home carers werkte Narges een zomer lang als thuiszorgmedewerker en verwerkte haar ervaringen in ruimtelijke installaties, een logboek en diverse objecten van gum.

Tim Gouw besloot 2020 om voltijd vader te worden en stopte hij met werk bij zijn consultant bureau. Begin 2023 publiceerde hij zijn boek ‘De Thuisblijfvader – Waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen’ waarin hij zijn ervaringen deelt. Ernaast maakt hij ook een podcast en spreekt hij regelmatig over gelijkwaardig ouderschap en aanverwante zaken.

Dit programma is ontwikkeld door
Leonie Lemor
Stagiair Designing Cities For All
Jip Koene
Stagiair Duurzaamheid
De moderator van dit programma is
Romy Heymans
Hoofdredacteur