Op 15 oktober 2022 werd het eerste standbeeld van een vrouw van kleur, Enith Brigitha, onthuld, wat het startpunt vormde voor het tv-programma “Het Ministerie van Standbeelden”. Mo Hersi en historicus Manon Portos Minetti onderzoeken hierin wat standbeelden ons vertellen over de tijdsgeest, geschiedenis, identiteit, nationaliteit, sociale klasse en culturele achtergrond. Ze bespreken ook waarom bepaalde kunstwerken in de openbare ruimte soms heftige discussies uitlokken en hoe gemeenten bepalen wie in aanmerking komt voor een standbeeld. Tijdens het programma gaan we hier verder over in gesprek en wordt de website van Het Ministerie van Standbeelden gelanceerd, inclusief een pamflet over discussiëren via het Socratisch Gesprek.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Zwart Manifest

Het Zwart Manifest heeft een duidelijke visie als het gaat om standbeelden van historische figuren. Historische figuren moeten in de juiste historische context geplaatst worden. Indien ze misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, mogen ze niet verheerlijkt worden als helden en voorbeelden voor de Nederlandse maatschappij. Daarnaast moeten standbeelden van historische figuren die zich hebben schuldig gemaakt aan koloniale misdaden uit de publieke ruimte en straatbeeld verwijderd worden. Maar kan dat zomaar?

Met in dit programma