De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer gaan we het onder andere hebben over Kempering. Deze parkeergarage in Zuidoost is inmiddels tegen de vlakte, maar dankzij een boek (‘Graffiti in de Kempering’) en een virtualrealitytour kun je nog wel meekrijgen hoe deze populaire graffiti spot er uitzag. Daarnaast gaan we met journalist en documentairemaker Liesbeth Staats praten over haar serie ‘Waarom werken vrouwen niet?’ en gaan we digitaal op bezoek bij twee verschillende musea. We sluiten af met een performance van kleinkunstenaar en student, Deen Groothuizen.

Graffiti in de Kempering is een samenwerking tussen Imagine IC, Dutch Graffiti Library en Mick La Rock en laat een mooi beeld zien van de verschillende graffiti die garage Kempering door de jaren heen heeft gekend. In het boek is onder andere werk te zien van (Amsterdamse) grafitischrijvers als Shet, Even, AZHQ, THE Rapser, Mickey, Ezel, Jake, Brush, Sush, Nuke, Fidel, Niels Shoe Meulman en Anopsy. Naast de verhalen uit de Kempering wordt in een extra hoofdstuk de weinig belichte betekenis en rol van graffiti in en voor de Bijlmer toegelicht.

Het parttime paradijs, balanstrutjes, parttime prinsesjes, deeltijd-diva’s. Het debat over arbeidsparticipatie van vrouwen staat al jaren op scherp. In de nieuwe serie Waarom werken vrouwen niet?’ onderzocht journalist Liesbeth Staats dit oer-Hollands fenomeen. Nu deze vierdelige serie is uitgezonden gaan we met haar napraten over het maken van deze reeks en wat zij zelf heeft geleerd.

Het onlangs geopende Museum van de Geest heette twee jaar geleden nog het Nationaal Museum voor Psychiatrie. In dit dit voormalig dolhuis ligt de nadruk niet op ziekte en alles wat buiten de norm valt, maar op geestelijke gezondheid. Directeur Hans Looijen laat zien hoe dit nieuwe museum eruit ziet en wat er allemaal te zien is.

Sinds vrijdag 20 november is de tentoonstelling Monument der Regentessen’ te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage in Amsterdam. De tentoonstelling met schilderijen van beeldend kunstenaar Natasja Kensmil wordt getoond te midden van de permanente presentatie Groepsportretten van de 17e eeuw’. Geïnspireerd door de verzameling groepsportretten verdiepte Kensmil zich in de stedelijke samenleving van het zeventiende-eeuwse Holland.

Deen Groothuizen is een getogen Rotterdammer die momenteel studeert aan de Hoge school van Amsterdam. Hij is al tien jaar werkzaam in de creatieve sector als producer, artiest, dichter en rapper. De 25 jarige kleinkunstenaar zet dagelijks zich in voor gelijkheid. Hij neemt inclusie graag onder de lens terwijl hij kritisch naar het kopje diversiteit kijkt. Hoe speelt iedereen mee ook al is iedereen anders? Zulke vragen houden hem wakker maar ontvlammen ook het vuur dat in hem zit. Met weinig woorden, zeg je soms alles. Als trans man weet hij hoe het is om anders aangekeken te worden en zeker anders behandeld te worden. Zo pleit hij momenteel voor menstruatie prullenbakken op ieder heren toilet.

 

 

ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.