De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie.

Free Heri Heri for All
Theatermaker en schrijver Ira Kip zette samen met zus Ayra KIP Republic op, waar ze multidisciplinaire kunstprojecten ontwikkelen waarin storytelling vooraan staat. Vorig jaar initieerde Kip Republic Free Heri Heri for All, een initiatief waarmee 1 juli 1863 – de dag van de afschaffing van het Slavernijverleden – op eigentijdse en verbindende wijze herdacht en gevierd wordt. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day. Dit jaar worden op 1 juli heri heri maaltijden uitgedeeld in maar liefst 5 steden in Nederland. Judith Cyrus is een van de chefs die de maaltijden gaat bereiden. Zij schreef het boek Paramaribo, een culinaire smeltkroes dat gaat over de keukens van Suriname. Haar boek ziet ze als onderdeel van een emancipatoir project, want ook in eten zit geschiedenis. “Hoe kun je het over Suriname hebben zónder erbij stil te staan dat we daar driehonderd jaar slavernij achter de rug hebben? Daar kun je niet zomaar omheen sluipen – dat gaat in het eten zitten.”

De Gouden Koets
Afgelopen week opende in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets – die in 1898 door Amsterdam aan koningin Wilhelmina geschonken werd – voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig is inzet van een actueel debat vanwege een van de zijpanelen, getiteld Hulde der Koloniën. Hierop overhandigen mensen uit de koloniën producten en andere geschenken aan een witte jonge vrouw die Nederland uitbeeldt. Steeds meer mensen vinden deze verbeelding van het kolonialisme niet op zijn plaats bij nationale vieringen. De tentoonstelling belicht uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed, met kunstwerken van kunstenaars uit verschillende generaties met diverse culturele achtergronden. Curator Annemarie de Wildt vertelt over de tot standkoming van de tentoonstelling.

Traditionele Kimchi
Mina Kim is oprichter van de House of Fermentation. Hier maakt Mina Kimchi naar authentiek recept uit Zuid-Korea. Mina werkt op authentieke wijze aan de fermentatie van groente, fruit en zee planten en verkoopt veganistische maaltijden in herbruikbare bakken. Op deze manier is haar eten voedzaam, duurzaam en zero waste. Ook organiseert Mina Kimchi Fermentation workshops waarbij mensen kunnen leren hoe je authentieke wijze Kimchi maakt.

Bouwontwikkelingen Zuidoost
Het Masterplan Zuidoost is opgericht door bewoners, scholen, woningbouwverenigingen, welzijnsinstellingen, politie, justitie, kunst- en cultuurinstellingen, bedrijven, ondernemers, de Rijksoverheid en de gemeente Amsterdam om met elkaar te werken aan verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid – nu én in de toekomst. Programmadirecteur Saundra Williams vertelt meer over de plannen, en de gesprekken die ze aangaat met buurtbewoners. Architect Lyongo Juliana, zelf werkzaam in Zuidoost, vertelt hoe architectuur niet alleen een rol kan spelen in het creëren van plekken waar het fijn is om te wonen en te werken, maar ook in het verhogen van de eigenwaarde van inwoners.

Spoken Word
Zaïre Krieger is afgestudeerd in Internationaal Recht, journalist bij onder andere Dipsaus, Oneworld, de VARAGids en VICE. Als spoken word artiest is ze te horen geweest in onder andere het Van Gogh Museum, tijdens TEDxAmsterdamWomen en is ze winnares van een Spoken Award 2019. Zaïre strijdt met woorden, kunst, essays en met beleidsanalyses voor een betere, inclusievere wereld. Momenteel werkt ze aan de Nederlandse vertaling van de dichtbundel van Amanda Gorman’s The Hill We Climb. Zaire zal deze aflevering afsluiten met een voordracht uit eigen werk.

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.