De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie.

Iris van der Helm is ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Amsterdam. Als ontwerper binnen de Dienst Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam zet zij zich in voor het zorgvuldig omgaan met de openbare ruimte van de alsmaar groter wordende stad. Iris was onder andere betrokken bij het ontwerp van de Urban Sports Zone in de nieuwe Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland.

Met zijn bedrijf Concrete Mattersmaakt Stan Postmus verschillende actiesport constructies zoals skate banen en half pipes. Als fanatiek skater zet hij zich onder andere als bestuurslid van Skatemates in voor een beter skate landschap in Amsterdam en Nederland. In juni vorig jaar opende het door Stan bedachte, en Nederlandse grootste skatepark op Zeeburgereiland. De skatebaan is een onderdeel van Urban Sport Zone.

Als Gebiedsmakelaar van Zeeburgereiland is Jeroen van Dalen het eerste aanspreekpunt voor bewoners en sociale partners van het ontwikkelgebied Zeeburgereiland, een nieuwe stadswijk in Amsterdam Oost. Jeroen houdt zich al jaren bezig met sport en buurtparticipatie binnen de gemeente Amsterdam en is projectleider bij Urban Sport Zone en sportpark ZBE.

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijdsoep. Via de LIVECAST vanuit Pakhuis de Zwijger kan je meeluisteren naar verhalen, muziek en inspirerende sprekers, kijken naar dansoptredens en krijgen een kijkje in de keuken van stadsgenoten en mooie initiatieven.
Lucas de Man modereert samen met Jennifer Muntslag de Bevrijdingsdag Livecast. Lucas is bekent als mede-oprichter / artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en als regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Verder presenteert hij verschillende culturele tv-programma’s.

Monique Belier is fotograaf en schrijver. Na jaren haar eigen dansstudio te hebben gehad besloot Monique in 2018 het roer om te gooien een opleiding aan de Foto-academie in Amsterdam te gaan volgen. Met haar werk wil ze verhalen vertellen, of dat nou door middel van dans, schrijven of fotografie is. Afgelopen zomer is Monique begonnen met haar project Small Town Boy. In haar jeugd in een Noord-Hollands dorp had Monique een multiculturele vriendengroep. Zij vroeg zich af hoe het was om als een van de weinige kinderen van kleur daar op te groeien. Met Small Town Boy bundelde ze foto’s en verhalen van mensen van kleur die opgroeide in een klein dorp om zo meer licht te schijnen op dit onderwerp.

Debra Barraud is oprichter van Humans of Amsterdam, een online platform waarop alledaagse Amsterdammers hun verhaal delen. Geïnspireerd door Humans of New York en Humans of Tel Aviv besloot Debra in 2012 een platform voor Amsterdam op te zetten. Na ruim 8 jaar bezig te zijn geweest met het verzamelen van spontane foto’s en unieke en persoonlijke verhalen telt het platform inmiddels 550.000 volgers wereldwijd. Het boek met de gelijknamige titel Humans of Amsterdam is sinds kort weer beschikbaar in eigen beheer.

Monique Drent is directeur Network & social impact bij The Swapshop. Samen Laura Suikerbuijck richtte zij in 2018 Awearness Kollectif op. Wat begon met kleine kledingruil evenementen heeft zich inmiddels uitgebreid tot meerdere Swapshops in Nederland. Bij The Swapshop kunnen mensen kleding stukken inleveren en een nieuw item meenemen. Andere kledingstukken die niemand meeneemt worden gedoneerd aan plaatselijke goede doelen, worden hergebruikt of gerecycled.

Priscilla Vaudelle is theatermaker en medeoprichter van LostProject, een makers collectief dat diverse projecten en programma’s bedenkt en produceert rondom maatschappelijke thema’s voor een nieuw en gemêleerd publiek. In haar werk geeft Priscilla zichtbaarheid aan mensen en verhalen die doorgaans geen podium vinden. Samen met Frascati Producties maakte LostProject de theatrale talkshow Lostwords, een talkshow waar ruimte is voor diverse verhalen. Priscilla gebruikt LostWords steeds als inhoudelijk startpunt voor een nieuw theatraal project. Het volgende project die ze regisseert is BIMS part 1. Deze musical gaat over de kinderen van de eerste bewoners in Gliphoeve en hoe zij omgaan met gentrificatie in de Bijlmer, de wijk waar ze zijn geboren en getogen.

Giefa Sparkle vertolkt een van de rollen in BIMS part 1. Giefa groeide op in een muzikale familie, studeerde aan de Herman Brood Academie en is zangeres en actrice. Ze is bekend van de film Sing Song en deed op haar 14de mee aan the voice kids.

Als lid van het makerscollectief LostProject heeft Ryan Pinas al mogen spelen in succesvolle voorstellingen als Man Down, #TWIY en Daddy Lost Me. Hij was ook te zien in de tv-serie Voetbalmeisjes en is oprichter van Jongvolwassen. Ryan zal ook te zien in BIMS 1.

 

Dit programma is ontwikkeld door
Kimberly Willems
Moderator
In samenwerking met
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.