De stad leeft, de stad bruist, de stad beweegt. Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow gepresenteerd door Jennifer Muntslag, met nieuwe initiatieven, feiten over de stad en verhalen vanaf locatie. Deze keer onder andere aandacht voor twee nieuwe initiatieven met betrekking tot het scheiden van afval in en gaan we in gesprek met Raja Felgata die 12 sterke vrouwen portretteerde die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de stad. Alice Roegholt van museum ’T Schip en Gus Tielens van architectenbureau Korth Tielens zijn er om meer te vertellen over het gloednieuwe Spaarndammerhart. We sluiten theatraal af met Eva Layla Akiska die onlangs te zien was bij Amsterdam Fringe festival 2020.

De marktkooplieden van de makrt plein 40/45 in Amsterdam West pakken het afvalprobleem bij de bron aan. Samen met Redouan Boussaid, omgevingsmanager economie plein 40/45 en initiatiefnemer van Zero Waste Lab 40/45, scheiden de marktkooplieden het afval dat van de markt komt. GF, plastic, karton en restafval worden lokaal hergebruikt en voor educatieve doeleinden ingezet en zo leert de hele buurt meer over een duurzame samenleving.

Sinds 2006 zet Anne Stijkel zich met haar bedrijf COCRATOS in voor sociale, verduurzamende co-creatie projecten. Sinds kort heeft deze ‘rasechte inclusief denker’ weer een succes erbij. Sinds 16 februari van dit jaar staat er in Gaasperdam de eerste minivergister van de stad. Buurtbewoners en plaatselijke ondernemers kunnen hier hun groenafval omzetten in GroenGas. Beter voor de aarde, goed voor elkaar en voor de portemonnee.

In de maand voorafgaand aan Internationale Vrouwendag (8 maart 2021) tourt Vrouwen Expo langs de pleinen van Amsterdam. In deze expo zijn foto’s van sterke vrouwen te zien. Fotograaf Raja Felgata wil de kracht van vrouwelijk leiderschap vieren en de vrouwen in de stad inspireren door sterke vrouwelijke rolmodellen een gezicht te geven.

In de traditie van Berlage en de architectuurstroming de Amsterdamse School is er een nieuw woningencomplex herrezen in de Spaarndammerbuurt. Het architectenbureau Korth Tielens Architecten heeft in samenwerking met Marcel Lok en Martijn Sandberg een woningencomplex ontworpen waar de buurt kan genieten van een multifunctionele binnentuin met veel groen en waar een ode wordt gegeven aan de architecturale geschiedenis van de buurt.

Museum t’Schip, gelegen in de Spaarndammerbuurt is schatkamer van kennis, beeldmateriaal en attributen over architectuur en aanverwante kunst uit de periode 1915-1935 in Nederland en daarbuiten. Prominent is de plaats van de architectuur van de Amsterdamse School. Het Museum bevindt zich in een huizenblok met de naam t’Schip een pronkstuk van de Amsterdamse School.

Devika Partiman stond versteld van het weinig aantal vrouwen in de politiek. Daarom richtte ze in 2017 de stichting Stem op een vrouw op. Nu, vier jaar later lijken we de goede kant op te gaan maar het moet beter. Stichting Stem op een vrouw blijft zich inzetten voor een betere politieke representatie en emancipatie van vrouwen. Met de verkiezingen van 17 maart inzicht is de stichting weer begonnen met haar stemcampagnes, een van de vele bezigheden van de stichting.

Tijdens Amsterdam Fringe Festival 2020 ging de One-woman show van Eva Layla Akiska in premiere. Haar voorstelling ELEPHANT in the room gaat over verlangens naar wraak, gerechtigheid en hoe een goed mens te zijn.

In samenwerking met
Chloë Becker
Stagiair Designing Cities for All of Us en Creatieve Industrie
Mediapartners
ProgrammareeksNieuw Amsterdam

Nieuw Amsterdam is een wekelijkse late night talkshow over nieuwe Amsterdamse initiatieven, feiten over de stad, en verhalen vanaf locatie. Iedere week schuiven linspirerende gasten aan tafel of virtueel aan. Bestuurders, bewoners, ondernemers, wetenschappers en creatieven gaan samen met host Jennifer Muntslag in gesprek over urgente en actuele Amsterdamse onderwerpen. Van circulaire initiatieven, vernieuwende onderwijs concepten, ondernemers met impact, tot aan nieuw geluid uit wetenschap, cultuur en media.