Steeds meer mensen willen weg uit de stad. Vanwege de drukte, hoge huizenprijzen of idealen. Maar weg uit de stad, hoe doe je dat? Deze avond vertonen we ‘Weg Uit de Stad’, een documentaire over het gedwongen achterlaten van de stad en opnieuw beginnen op het platteland. De documentaire vertelt het verhaal van Andor, Anna, Liz en Jouke in hun zoektocht naar een nieuw leven op een nieuwe plek. Ook moderator Wilbert van de Kamp woonde zelf lange tijd in Amsterdam en Groningen, maar woont nu sinds een half jaar in een klein dorpje, Hornhuizen. Na afloop van de documentaire gaan we in gesprek met de documentairemakers en ervaren stadsverlaters.

Let op: Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in Pakhuis de Zwijger en wordt niet opgenomen om later terug te kijken.

De druk op de stad neemt toe. De huizenprijzen rijzen tot ongekende hoogte en toerisme zorgt voor mensenmassa’s in de drukke steden. Tegelijkertijd heeft het platteland te maken met krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen. Stadverlaters bieden een hoopvol perspectief: jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Zijn zij een deel van de oplossing? Vormen zij het nieuwe elan voor het platteland?

Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, met partner Anna en kinderen terug naar het Oost-Groninger dorp van zijn jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar zijn oude basisschool De Butte gekocht om zo sportprogramma’s voor jong en oud in de eigen gymzaal te kunnen geven. Daarnaast hebben ze een schoollokaal tot bed and breakfast verbouwd voor rustzoekers uit de stad. In Uithuizermeeden (Noord-Groningen) nemen Liz Wijma en Jouke Anema, na omzwervingen over de halve wereld, de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. Het stel belandt met zijn alternatieve vorm van landbouw midden tussen de gangbare akkerbouwers van Noord-Groningen. De financiering is krap en de uitdagingen zijn groot. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?

Regie & scenario: Saskia Jeulink & Tom Tieman
Camera & kleurcorrectie: Arno Cupédo
Geluid: Menno Knevel
Montage: Arno Cupédo
Geluidsnabewerking & mix: Wart Wamsteker
Geluidsmontage: Matthijs van der Veer
Muziek: Esker van der Werken
Productie: Jo Willems & Marleen Godlieb – Stichting Beeldlijn
& Stichting MediaGronden
Archiefmateriaal: Henk Doeve, Peter Molter en René Duursma (GAVA)

Met in dit programma:

Dit programma is ontwikkeld door
Wilbert van de Kamp
Moderator
Partners