Solidariteit is van oudsher het basisprincipe van ons sociale zekerheidstelsel. Uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op een inkomen, mét of zonder baan. We hebben dit nu geregeld met allerlei uitkeringen zoals de Wahjong, WW en AOW. Door de coronacrisis kwamen daar opeens allerlei nood-uitkeringen bij voor bijvoorbeeld zzp’ers en bedrijven. Met het oog op de coronacrisis en de aankomende Tweede Kamerverkiezingen is het hoog tijd om ons socialezekerheidsstelsel onder de loep te nemen. Hoe solidair is ons huidige stelsel nog? Wat is solidariteit precies? En welke voorwaarden zouden er moeten gelden voor solidariteit? Praat vanavond mee in deze interactieve online talkshow.

Wat gaan we vanavond doen?

Tijdlijn
Introductie 'De Nieuwe Solidariteit' door Amma Asanta

Amma Asante, de voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, introduceert de reeks ‘De Nieuwe Solidariteit’ en wat we vanavond gaan doen.

Keynote 'Wat is solidariteit?' door Romke van der Veen

Romke van der Veen is hoogleraar Sociologie van arbeid en organisatie aan de Eramus Universiteit Rotterdam. Hij zal vanavond een introductie geven op het begrip solidariteit. Wat is het? En hoe verhoudt het zich tot ons sociale zekerheidssysteem?

Interactief gesprek over solidariteit & sociale zekerheid

Na de keynote gaat Romke van de Veen in gesprek met Edo Paardekooper Overman en Amma Asante. Edo Paardekoper Overman is ervaringsdeskundige, MensenrechtenMens 2018 en zet zich al jaren in voor dak- en thuislozen. Ook als kijker kun je meepraten en vragen stellen via de zoomchat.

Verder in deze reeks

Aflevering #2 – 8 oktober – Solidariteit in de praktijk
Aflevering #3 – 15 oktober – Solidariteit in toekomstig beleid

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
De moderator van dit programma is
Amma Asante
Voorzitter Landelijke Cliëntenraad
ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid