In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022 formuleren we het Nieuw Amsterdam Akkoord 2022-2030, een nieuw collegeakkoord voor Amsterdam. Met zoveel mogelijk Amsterdammers en experts uit het land, werken we aan tien verschillende thematische hoofdstukken die beschrijven hoe Amsterdam zich in de komende jaren zal (moeten) ontwikkelen. Deze keer gaat het over geld in de stad. De Pandora Papers laten maar weer eens zien dat niet alles wat op de ene plek verdiend wordt, automatisch blijft op of terugvloeit naar diezelfde plek. Dat geldt ook voor Amsterdam. Een hoop bedrijven zijn hier vanwege het gunstige leefklimaat gehuisvest en Amsterdammers vinden daar een baan. Maar dat betekent niet automatisch dat de winst die door zo’n bedrijf gemaakt wordt ten goede komt aan de stad. Terwijl ze daar wel belang bij hebben. Hoe zorgen we dat bedrijven mede-eigenaarschap nemen en verantwoordelijkheid voelen voor het welzijn in de stad?
Deze avond vindt fysiek plaats in Pakhuis de Zwijger. Wil je meepraten? Reserveer dan via de knop op deze pagina.
Amsterdam is een stad waar bedrijven zich graag vestigen en de economische waarde van de stad lijkt te groeien. Echter profiteert niet iedereen hiervan. Tijdens dit programma gaan we met verschillende experts in gesprek over hoe bedrijven terug kunnen geven aan de stad. Op welke manieren kunnen bedrijven teruggeven aan de stad? Hoe doen bedrijven dit nu? En waar willen we in de toekomst naartoe? Hierover gaan we het hebben. Dit doen we met experts en ook met jullie, het publiek in de zaal.
Het aantal bedrijven dat naar Amsterdam komt is hoger dan ooit, maar de groei van het aantal werkplekken dat zij creëren blijft wat achter. ‘Er is in Europa steeds minder groei te verdelen.’
Chris Choa pleit voor een ‘social contract’ tussen de stedelijke planning-autoriteiten en bedrijven in bedreigde werkgebieden. Dat vereist de bereidheid van zowel steden als bedrijven om zich in het belang van de ander te verdiepen, en iets voor elkaar te doen.
Onze inkomens stijgen volgens de cijfers, maar lang niet iedereen merkt dat. Volgens journalist Sander Heijne kampt onze economie met fantoomgroei: ieder jaar produceren we meer goederen en diensten, maar wat hebben we daaraan? Hij schreef er een boek over en dit weekend wordt het tweede deel van zijn serie over de scheefgroei uitgezonden. Aan NU.nl legt hij uit waar het fout gaat en hoe het beter kan.