Oprichter van het crossmediale platform NederTürk Süheyla Yalçın gaat in gesprek over de beeldvorming van de Turkse vrouw in film en theater met Yeliz Doğan (actrice en theatermaker) Ayla Çekin Satijn (regisseur en actrice), Süeda Isik (historica en journalist) en Nina-Elisa Euson (theatermaker).

Turkse dizi’s – televisieseries over voornamelijk romances en familie intriges – staan wereldwijd op nummer 2 in de film distributie. Met een kijkerspubliek van Rusland tot Noord-Korea en Latijns-Amerika tot Iran, Bosnië en Egypte: de cliffhangers en tranentrekkers zijn immens populair.

Het publiek mag dan smullen van de intieme affaires en twee uur durende afleveringen, de series houden ons ook een spiegel voor van wat er mis is in de maatschappij. Giftige mannelijkheid, stereotypering van vrouwen en de romantisering van geweld en ongelijke structuren zijn van grote invloed op het collectieve beeld dat wereldwijd bestaat over deze materie.

De beeldvorming van de Turkse vrouw in deze dizi staat deze avond centraal. Een Turkse serie die goed blootlegt hoe die beeldvorming ontstaat en welke consequenties dit heeft is Bir Baskadir. Bir Baskadir, wat: Het is de ander, betekent, schetst de Turkse vrouw zoals we haar nog nooit eerder zagen in de filmwereld. De conservatieve gelovige vrouw met hoofddoek, de conservatieve Koerdische vrouw, de seculiere psychologe met geïnternaliseerde islamofobie en de vrouw die respect heeft voor hen allen maar nog op zoek is naar haar eigen identiteit. Bir Baskadir vormt de rode draad tijdens de show.

Yeliz draagt een monoloog uit haar nog te verschijnen productie Gouden Bergen (waarin de vrouwelijke gastarbeider aan het woord komt) voor. Ayla toont ons beelden uit haar kortfilm Beş en Süeda neemt ons mee in haar onderzoek waar ze de verbeelding van Turken in Nederlandse reisverslagen uit de 18e en 19e eeuw analyseert. Met haar hebben we het over wat de beeldvorming in het verleden zegt over de hedendaagse representatie.


© NederTurk

In samenwerking met
Sara de Boer
Programmamaker Duurzame Stad
Hanneleen van der Ree Doolaard
Stagiair Duurzame Stad
ProgrammareeksVerhalen op Vrijdag

In Verhalen op Vrijdag brengen we je elke vrijdagavond om 20.30 uur de mooiste verhalen uit de stad. Organisaties die verhalen delen zijn hun vaste bijeenkomsten kwijt. Zij zijn verbonden door de ‘urge’ om verhalen te blijven delen. Helemaal in tijden van physical distance. Daarom nodigt Pakhuis de Zwijger deze storytellers uit om hun verhalen te delen via onze LIVECAST. Zo kunnen we iedere vrijdagavond vanuit onze eigen huiskamer luisteren en meepraten met verhalen uit de stad. Dit doen we niet alleen, maar samen met onder andere Verhalen uit Nieuw-West, Lost Project, Het Lief Dagboek en Late Night Talks van Alkebulan.