Onder druk van toenemend militarisme krijgt de wapenindustrie steeds meer de vrije hand. Dit programma gaat over oorzaken en gevaren van afbrokkelende wapenexportcontrole. En over methodes om de wapenindustrie aan banden te leggen en de veiligheid van de wereld te vergroten. In het eerste, engelstalige deel van het programma spreken we online met Andrew Feinstein, co-redacteur van het boek Monstrous Anger of the Guns: How the Global Arms Trade is Ruining the World and What We Can Do About It. In het tweede deel bespreken we met experts en activisten de Nederlandse situatie en de politieke acties die worden gevoerd.

Over het programma

De controle op wapenexport was nooit erg stevig. Denk bijvoorbeeld aan wapenleveranties aan Israël, Saoedi-Arabië en Egypte, met instemming van de Nederlandse overheid. Mensenrechtenschendingen, conflict-escalatie en zelfs genocide blijken geen aanleiding voor het weigeren van exportvergunningen. De samenwerking tussen politici, wapenbedrijven en krijgsmacht vormt een militair-industrieel complex dat erin slaagt regels te omzeilen en ondergraven. Met het huidige beleid gaan we toe naar een situatie waarin wapenexport nog minder gecontroleerd wordt, met ernstige gevolgen voor vrede, veiligheid en mensenrechten. Militaire macht en winst prevaleren boven humaniteit. Om tegenwicht te bieden is een diversiteit aan actie, lobby en onderzoek nodig. Maatschappelijke organisaties en actiegroepen kunnen daarin samen optrekken. Wat zien verschillende groepen aan mogelijkheden om de wereld te beschermen tegen nog meer wapens? Waarom is het zo moeilijk om wapenexport te stoppen? Hoe kunnen we elkaar versterken?

Over de sprekers

Andrew Feinstein is een Zuid-Afrikaanse schrijver, filmmaker, onderzoeker en voormalig ANC-parlementslid. Tegenwoordig is hij directeur van Shadow World Investigations, dat onderzoek doet naar corruptie en malversatie in de mondiale wapenhandel. Hij is auteur van o.a. The Shadow World: Inside the Global Arms Trade en (co-)auteur van “Monstrous Anger of the Guns; How the Global Arms Trade is Ruining the World and What We Can Do About It” (Pluto Press).

Jip van Dort is politiek adviseur bij PAX en is betrokken bij lobby rondom het wapenexportbeleid. Eerder werkte hij als fractiemedewerker Buitenlandse Zaken voor de SP in de Tweede Kamer. Hij is auteur van Operatie oppoets. Hoe waarheid en democratie het afleggen tegen Nederlandse oorlogsdeelname (Uitgeverij Aspekt).

Martijn Dekker is actief bij XR Justice Now! en senior docent Conflict Studies aan de UvA. Zijn academische interesses richten zich op sociale bewegingen en activisme, in het bijzonder in Nederland en in Palestina. XR Justice Now! voerde onder meer actie tegen de NEDS wapenbeurs in Rotterdam, tegen wapenbedrijf Thales, en tegen de aankoop van Israëlische wapens door de Nederlandse krijgsmacht.

Wendela de Vries werkt bij Stop Wapenhandel en is lid van de European Network Against Arms Trade ENAAT stuurgroep. Co-auteur van o.a. Peace and Disarmament in Europe: For shared détente, peace and security (ENAAT/Centre Delas) en A militarised Union. Understanding and confronting the militarisation of the European Union (ENAAT/Rosa Luxemburg Stiftung).

Djuna Farjon (Moderator) werkt bij Stop Wapenhandel en studeerde af op grensexternalisering.