In samenwerking met Pakhuis de Zwijger, de Illustratie Ambassade en Pictoright Fonds, nodigt Hard//Hoofd je uit voor de tweede editie van onze succesvolle Masterclass Illustratie!

Ben jij net afgestudeerd van de kunstacademie en denk je wat nu? Weet je even niet waar je moet beginnen want je denkt: wat moet ik allemaal doen? Een eenmanszaak oprichten? Hoe benader ik potentiële klanten? En hoe bepaal ik een bedrag? Je bent niet alleen! Het zwarte gat is een welbekend fenomeen waar veel kunstacademiestudenten tegenaan lopen. Door gebrek aan kennis belanden veel net-afgestudeerden in een onzekere periode zonder vangnet.
Verbreek de barrière en leer wat je nodig hebt door in contact te komen professionals met ruime ervaring. Sprekers geven aan de hand van thema’s inzicht in hoe je het werkveld kan bespelen. Daarnaast zijn er vooraf portfoliogesprekken, georganiseerd door de Illustratie Ambassade.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Programma

Portfoliogesprekken

Breng je werk onder de aandacht en krijg feedback op je portfolio.

De commercialisering van illustratie (Saskia Janssen)

Steeds meer illustratoren beginnen een Etsy-winkel. Hoeveel tijd ben je daaraan kwijt? Hoeveel mag je vragen voor kleine items en wat doe je met verzendkosten? Hoe zorg je ervoor dat mensen je spullen kopen? Moet je een voorraad aanmaken, en zo ja waar bewaar je die?

Social mediamanagement (Melcher Oosterman)

Hoe promoot je je eigen werk en welke media moet je daarvoor inzetten? Op eenvoudige wijze legt Melcher Oosterman uit waaraan je kunt denken bij het online promoten van je werk. Samen verkennen we je opties zonder te diep op de details in te gaan.

Illustratie Ambassade

Onze partner de Illustratie Ambassade zal zichzelf kort voorstellen. In een kleine presentatie zullen zij lopende en voorbije projecten uitlichten en vertellen over de expositie die zij hebben opgezet.

Een presentatie over een dag in het leven van een illustrator (Tja Ling Hu)

Voor nieuwe ondernemers is het belangrijk om te weten hoe je leven eruit komt te zien. Waar houdt een illustrator zich dagelijks mee bezig? Door de academie ben je iedere dag aan het tekenen, maar het vak houdt nog zoveel meer in. Hoeveel tijd kun je eigenlijk aan tekenen besteden? En waar moet je nu je inspiratie vandaan halen? Is het slim om een eigen atelier hebben en zo ja, hoe vaak ben je daar aanwezig? Hoeveel tijd kost administratie en acquisitie eigenlijk? Tja Ling Hu presenteert haar dagelijkse werkzaamheden.

Alles over geldzaken (Spreker volgt)

Waar moet je op letten bij het opstellen van offertes en wat zijn licenties?Hoeveel geld mag en moet je vragen? Waar moet je voor oppassen bij het accepteren van een opdracht? Waartoe dienen gratis opdrachten en moet je ze afslaan? In deze presentatie legt Nastia Cistakova alles uit wat jij wil weten of geldzaken.

Panelgesprek – uitgevers (Simon Buijs, Marije Sietsma, Marjolein Schalk)

Dit jaar richt het panelgesprek zich op het maken van boeken en wat daarbij komt kijken. Simon Buijs, illustrator van het boek ‘Liever Niet’, Marjolein Schalk (Wobby) en Marije Sietsma(Loopvis)

Aanmelden

Aanmelden voor het hoofdprogramma (vanaf 18:30) kan via de website van Pakhuis de Zwijger.
Ga om je aan te melden voor de portfoliobesprekingen (van 17:00 tot 18:00) naar Eventbrite.
Let op: als je je aanmeldt voor de portfoliobesprekingen, dan meld je je automatisch ook aan voor de lezingen en hoef je niet meer te reserveren via Pakhuis de Zwijger.

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Partners