Hoe houden we onze snelgroeiende metropool bereikbaar? Dat is de grote vraag voor de Vervoerregio Amsterdam. Terwijl het aantal inwoners sneller stijgt dan ooit, neemt de fysieke ruimte in de stad voor verkeer af. We hebben meer ruimte nodig voor klimaatadaptatie, ontmoeting en leefruimte en tegelijkertijd neemt de hoeveelheid verkeer toe. We moeten dus slimmer omgaan met bereikbaarheid en keuzes maken om een verkeersinfarct te voorkomen. Daarom is het tijd om na te denken over de mobiliteit van morgen. Wat betekent een bereikbare regio Amsterdam? Moeten we vooral investeren in de fiets, in het OV of toch de auto? Welke rol speelt de digitale openbare ruimte? Daarover en meer gaat deze avond, over de toekomst van de Vervoerregio Amsterdam.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Melanie van der Horst is in juli 2022 verkozen tot voorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. Vanuit haar politieke carrière bij D66 is ze dit jaar tevens aangetreden als wethouder bij de Gemeente Amsterdam en heeft onder andere de portefeuille verkeer, vervoer en luchtkwaliteit in haar beheer. Eerder is ze in 2017 werkzaam geweest als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-West en maakte ze vervolgens deel uit van het dagelijks bestuur van het stadsdeel als lid.

Marja Ruigrok is voor de nieuwe bestuursperiode benoemd tot vice-voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam vanuit haar rol als wethouder verkeer en vervoer bij de gemeente Haarlemmermeer. Ze zet zich tevens actief in voor de Metropoolregio Amsterdam als lid van de platforms voor Economie en Mobiliteit. Ze was eerder fractievoorzitter van de VVD voor de Gemeente Amsterdam.

Gerard Slegers is eveneens recent aangetreden als lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam vanuit zijn rol als wethouder bereikbaarheid, mobiliteit en parkeren bij de gemeente Zaanstad. Voor de CDA in gemeente Zaanstad zet hij zich al meer dan 5 jaar in als lijstrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Carin Smand is sinds december 2021 gemeenteraadslid bij de gemeente Haarlemmermeer voor D66 met onder andere de portefeuille Mobiliteit en Ruimtelijke ordening. Vanuit deze hoedanigheid is Carin dan ook betrokken als regioraadslid bij de Vervoerregio.

Fidel Lopes is fractievoorzitter bij de VVD in Zaanstad en lid van de Regioraad bij de Vervoerregio. Hiernaast is Fidel werkzaam als Bureaumanager bij FKG Architecten aan de Zaan.

Barend Klein Haneveld is raadslid voor GroenLinks in de gemeente Waterland en Regioraadslid bij de Vervoerregio. Tevens is Barend werkzaam als beleidsmedewerker Volkshuisvesting en Duurzaamheid bij gemeente Heemstede.

Süleyman Koyuncu is raadslid voor Denk in de gemeente Amsterdam en Regioraadslid bij de Vervoerregio. Tevens is Süleyman lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Thirsa van der Meer is raadslid voor het CDA in de gemeente Aalsmeer en Regioraadslid bij de Vervoerregio. Tevens is Thirsa organisator van UN Orange the World Aalsmeer.

Claudia Zuiderwijk is algemeen directeur van het GVB. Hiervoor was ze voorzitter van de Kamer van Koophandel en daarvoor voorzitter van het Tergooi Ziekenhuis. Daarnaast is Claudia Zuiderwijk commissaris commissaris bij KPN en APG.

Irma Winkenius is Regiodirecteur Randstad Noord bij de NS en Projectdirecteur voor Amsterdam Centraal Station.

Bas Kok is auteur van Oerknal aan het IJ. Dit boek beschrijft het oude én nieuwe Amsterdam aan het IJ. Zijn boek Metromorfose gaat over de toekomstige ontwikkelingen als gevolg van de Noord/Zuidlijn.

Robert Tieman is Public Affairs Manager bij VNO-NCW West.

Namens de provincie Noord-Holland is gedeputeerde Jeroen Olthof vanuit de PvdA onderdeel van het dagelijks bestuur van de provincie op het gebied van onder andere mobiliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid. Van 2010 tot 2018 was hij werkzaam als wethouder bij de gemeente Zaanstad, waarvoor hij in 2016 een nominatie voor de beste bestuurder van Nederland heeft ontvangen.

Opbouw van het programma
We beginnen in gesprek met het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam over hun ambities voor de bereikbaarheid van de regio Amsterdam. Daarna gaan we in gesprek met belangengroepen, vervoerders en bewoners uit de regio Amsterdam over de plannen van de Vervoerregio. We sluiten de opname af in gesprek met de Regioraadsleden. Na de opname is er veel ruimte voor gesprek tussen de zaal en de sprekers.
TV opname en gesprek in de zaal
Het eerste uur van de avond wordt opgenomen voor AT5 en uitgezonden op maandag 17 oktober om 21.00 uur. Tijdens het tweede uur is er veel ruimte voor vragen uit en het gesprek tussen de zaal en de Regioraadsleden, het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio en de overige sprekers.

Vervoerregio Amsterdam
Dit jaar bestaat de Vervoerregio Amsterdam vijf jaar. De Vervoerregio is een samenwerking tussen veertien gemeente voor de bereikbaarheid van de regio Amsterdam. De Vervoerregio is de opdrachtgever voor de Amsterdamse tram, maar ook de bussen in onder meer Zaanstreek-Waterland en Amstelland-Meerlanden. De Vervoerregio investeert in het OV, de fiets, de auto en verkeersveiligheid en maakt het mogelijk dat reizigers comfortabel, snel en duurzaam op weg kunnen zijn, op welke manier dan ook.

Nieuwe plannen voor de bereikbaarheid van de regio Amsterdam
We staan aan het begin van een nieuwe bestuursperiode. Tijdens dit programma presenteert het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio de plannen om de regio Amsterdam bereikbaar en leefbaar te houden.

Dit programma is ontwikkeld door
Servaz van Berkum
In samenwerking met
Mediapartner
ProgrammareeksTalk of the Town

In deze maandelijkse talkshow werpen we licht op nieuwe stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en buigen we ons samen met politici, ontwerpers, bouwers, bewoners en ondernemers over diverse maatschappelijke vraagstukken die spelen in Amsterdam en haar omgeving.