Deze verhalenavond heeft als uitgangspunt de debuutroman van Parham Rahimzadeh: Arab. We gaan met elkaar in gesprek over de kracht van verhalen en hoe het is om een boek te schrijven. Maar we hebben het ook over opgroeien in twee werelden, kansenongelijkheid, onderwijs en muziek.
Parham Rahimzadeh laat in zijn debuutroman “Arab” zien hoe het is voor een bi-culturele Nederlander om op te groeien in een Nederlandse achterstandswijk; zonder verheerlijking of slachtofferschap. Maar gewoon hoe het is. En Arab vertelt je meer dan dat. Het neemt je mee in het belevingswereld van de hoofdpersoon Bassam Abadi van zijn 12e tm zijn 21e levensjaar waarin de vraag wordt gesteld wat nou eigenlijk realiteit is, wat het betekent om meerdere identiteiten te hebben, wat de gevolgen zijn van kansenongelijkheid en van rouw en verdriet, en waarom kinderen uit zulke wijken zo aangetrokken worden tot een leven van drugs en criminaliteit. En al dit wordt vergezeld door een tracklist i.p.v. traditionele hoofdstukken die al het gevoel en sentiment van het desbetreffende hoofdstuk/track introduceert.
Parham Rahimzadeh werd in 1990 geboren in de woestijn van Ahwaz, Iran, groeide op in de betonnen jungle van Schiedam en Rotterdam en strandde in Amsterdam vanwege de liefde. Hij was baby-asielzoeker, straatschoffie, student, ondernemer en fiscalist, maar met Arab ontpopt hij zich tot de meesterlijke verteller van verhalen die hij altijd al wilde zijn.
Amina Ali is microbioloog, politicoloog en actief als bestuurder bij Stichting SomAstel (zet zich in voor de integratie van migranten en vluchtelingen) en sleutelpersoon VGV (vrouwelijke genitale verminking). In al deze rollen zet Amina zich in voor ongelijkheid in onze maatschappij.