Brede welvaart, de donuteconomie en andere alternatieven voor het sturen op meer dan het BBP en groei zijn populair. Instrumenten voor het in kaart brengen hiervan schieten als paddenstoelen uit de grond. Het lijken duizenddingendoekjes voor besluitvorming. Deze alternatieven leveren echter geen pasklare antwoorden op, maar brengen juist méér morele dilemma’s met zich mee. Hoe weeg je verschillende waarden met elkaar af? En wat zijn niet-onderhandelbare grenzen? Dat vraagt om een ethisch gesprek en een moreel kompas. Hoe ga je daarmee aan de slag? Als organisatie maar ook als mens?

Meer over het programma

Vanavond gaan we met elkaar in moreel beraad aan de hand van een reële casus uit de energietransitie. Tegen welke ethische dilemma’s lopen netbeheerders aan als ze meer gaan sturen op waarden in plaats van financiële modellen? Hoe weeg je de snelheid van de energietransitie af tegen de noodzaak om deze zo duurzaam en eerlijk mogelijk uit te voeren? En hoe verhoudt de grote grondstofvraag voor de energietransitie zich tot het ‘fair share’ waar Nederland gebruik van mag maken? Leer hoe je een constructief gesprek kunt voeren over waarden, waar de morele ondergrens van je gesprekspartners ligt en hoe scherp jouw eigen morele kompas is afgesteld.

Loop je in het dagelijks leven weleens tegen morele vraagstukken aan en wil je leren hiermee te werken? Of ben je bijvoorbeeld werkzaam in de energie- of duurzaamheidssector? Dan is dit interactieve programma echt iets voor jou. Onder begeleiding van De Baak en Impact Economy Foundation ga je in kleine groepen met elkaar in moreel beraad. Dit vereist geen specifieke achtergrondkennis, maar wel een actieve deelname.

In samenwerking met
ProgrammareeksOndernemers voor de nieuwe economie

In een nieuwe, ideale economie putten bedrijven de aarde niet uit, laten ze nergens vervuiling en destructie achter en zorgen ze niet langer voor uitbuiting en ongelijke behandeling van mensen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want een nieuwe economie heeft een “systeemverandering” nodig, met “gelijke speelvelden”, “taxonomieën”, “governance shifts” en “circulaire businessmodellen”. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon van start gaan. Ontmoet in deze reeks inspirerende ondernemers, van startups tot pioniers binnen bestaande bedrijven, en leer hoe je zelf kunt ondernemen in de nieuwe economie.