We staan aan de vooravond van Prinsjesdag met nieuwe verkiezingen in aantocht. Een belangrijk moment voor politieke partijen om hun beleidsplannen naar buiten te brengen en aan te geven waar zij geld aan willen uitgeven en hoe zij belasting willen heffen. Zijn beleidsplannen nog wel genoeg gestoeld op de economische wetenschap? Econoom Bas Jacobs maakt zich zorgen over het steeds slechtere economische beleid. We gebruiken de actualiteit van Prinsjesdag en de aankomende verkiezingen en zoomen uit om te begrijpen waarom het overheidsbeleid slechter wordt. Hoe komen beleidsplannen van de overheid tot stand? Waarom lijken beleidsmakers en wetenschappers elkaar niet meer te vinden? Is de wetenschap te weinig geëngageerd? Laten beleidsmakers en politici zich wel voldoende informeren door wetenschappers? Is beleid gebaat bij een betere relatie en hoe kunnen we deze verbeteren?

Wegens populariteit hebben we extra plekken vrijgemaakt in onze Studio waar dit programma via een livestream te volgen is.

Over de sprekers

Prof. dr. Bas Jacobs is hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is publicist voor Vrij Nederland.

Prof. dr. Bas van der Klaauw is hoogleraar arbeidsmarkteconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is ontwerper van het lotingssysteem voor middelbare scholen.

Laura van Geest is bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Ze was eerder directeur van het Centraal Planbureau en werkzaam bij het Ministerie van Financiën.

Marieke Blom is hoofdeconoom en hoofd global research bij ING. Daarvoor was ze werkzaam als politiek adviseur PvdA en analist bij de Argumentenfabriek.

Jasper H. van Dijk is mede-oprichter en onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie. Jasper is econoom en was eerder werkzaam bij het Ministerie van Financiën.

Prof. dr. Reyer Gerlagh is hoogleraar milieueconomie en sloot zich recent aan bij Extinction Rebellion

Dr. Paul Tang is lid van het Europees Parlement voor de PvdA en gepromoveerd econoom. Eerder was hij Tweede Kamerlid, werkzaam bij het Centraal Planbureau en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bernard ter Haar is bestuurder en consultant Algemene Bestuursdienst. Hij was eerder werkzaam als ambtenaar op de Ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu.

Dr. Afke Groen is directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Ze werkte voorheen als promovenda en docent aan het Departement Politieke Wetenschappen in Maastricht en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Over de reeks

In de programmareeks Governance for society onderzoeken we handelingsperspectief voor complexe maatschappelijke en bestuurlijke vraagstukken. We werken samen met drie fellows in deze reeks: drie onderzoekers van de Vrije Universiteit die een vraagstuk meenemen waar we met wetenschap, beleid en praktijk over in gesprek gaan.

In deze eerste aflevering stelt hoogleraar Bas Jacobs dat economisch beleid niet voldoende gestoeld is op wetenschappelijke kennis.

In de tweede aflevering (1 november) stelt hoogleraar sociale wetenschappen Eva Maria Merz het representatie vraagstuk m.b.t. orgaan- en bloeddonatie aan de orde. En in de derde aflevering (30 november) kaart hoogleraar migrants and the rule of law Lieneke Slingelenberg aan dat de rechtsstaat er niet genoeg is voor asielzoekers, terwijl zij de rechtsstaat juist nodig hebben.