Veel mensen leven binnen want buiten kost alles geld. Ze koesteren wantrouwen tegen de overheid en openen hun voordeur voor niemand. In 2020 voorspelden planbureaus al dat de armoede in Nederland zou toenemen de komende jaren. Daar kwamen de pandemie en oorlog in Oekraïne nog eens bovenop. Ook theoretisch opgeleiden, zzp’ers en de middenklasse gaan in de toekomst makkelijker in de knel komen. Voor Vrij Nederland bevond schrijver Jonah Falke zich de afgelopen twee jaar onder mensen die onder de armoedegrens leven en hulpverleners. In zijn boek Van armoede lees je over de dagelijkse praktijk en de zorgen van mensen die onder de armoedegrens leven en hulpverleners.

We organiseren een zeer diverse avond rondom dit boek, waaraan een keur van mensen zal deelnemen: auteur Roxane van Iperen, sociaal dienstverlener Emine Uğur, en wethouder Onderwijs, Armoede & Schulden in Amsterdam voor de PvdA. Ook zijn er foto’s van Desiré van den Berg te zien: zij ging regelmatig met Jonah Falke op pad.

Emine Uğur is geboren in Gaziantep, Turkije, in 1978. Ze studeerde Nederlands Recht in Leiden, werkt sinds 2006 als sociaal dienstverlener en maakt zich hard voor kwetsbare groepen in de samenleving. Ze schrijft tweewekelijks een veel gelezen column in Trouw. Ze heeft op twitter – naar eigen zeggen een ‘uitgelopen hobby’ – onder de gebruikersnaam @overlistener ruim 31.000 volgers, waar ze befaamd is om haar ‘draadjes’.

Roxane van Iperen is schrijver, publicist en jurist. Ze publiceerde vijf boeken: de roman Schuim der aarde, ’t Hooge Nest (ruim 250.000 exemplaren verkocht en inmiddels in 14 landen verschenen), het Boekenweekessay De genocidefax, Brieven aan ’t Hooge Nest en het essay Eigen welzijn eerst.

Marjolein Moorman is wethouder in Amsterdam en beheert de portefeuilles Onderwijs, Jeugd (zorg), Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening en Masterplan Zuidoost. In 2022 publiceerde ze ‘Rood in Wassenaar: pleidooi voor een kansrijk leven (voor iedereen)’.

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde Fine Art Painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat ‘Self Made Woman’. In 2016 verscheen zijn debuutroman ‘Bontebrug’, in 2019 ‘De mooiste vrouw van de wereld’ en in 2020 ‘Dagboek uit Zundert’. Hij schrijft voor Vrij Nederland, See All This, De Correspondent, ELLE, HP/De Tijd en de Volkskrant en is vaste columnist bij De Gelderlander.

Desiré van den Berg (Zaanstad, 1991) is fotograaf, gevestigd in Amsterdam. In 2011 werd Van den Berg actief als fotograaf van het nachtleven, subculturen en reizen. Nu is ze vooral bekend om haar redactionele-, documentaire- en portretfotografie. Ze heeft een BA in Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde Chinees aan de Universiteit van Leiden en City University Hong Kong. Van den Berg is een autodidact in fotografie, waarbinnen ze zowel digitale als analoge fotografie onderzoekt. Geïnteresseerd in wetenschappelijke en filosofische theorieën die waarheid, objectiviteit en realiteit in twijfel trekken, beschouwt zij haar werk als een doorlopende studie naar deze onderwerpen. O.a. werkzaam voor Vrij Nederland, De Volkskrant en The New York Times.

Wendy Broeren (1971) is werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en als Straatzuster bij het Meldpunt Bijzondere Zorg van de GGD in Nijmegen.

Jan Jacobs (1959) is 40 jaar wijkagent en sinds 2015 ‘wijkagent zorgmijders’. Met Broeren zit hij in het Interventieteam Nijmegen, waarin politie, GGD, verslavingszorg en GGZ samenwerken.”

Rocco Ostermann (1966) is zanger, gitarist en schrijver. Met zijn project De Niemanders maakte hij het gelijknamige lovend ontvangen album, over en samen met volwassenen in detentie. Zijn aankomende project richt zich op verhalen over dakloosheid

 

Tijdens deze avond is Athenaeum Boekhandel aanwezig voor boekverkoop. Na afloop van het programma kun je jouw boek ook laten signeren door Jonah Falke zelf!