Tijdens Uncovering Creatives coveren we de verhalen van creatieve frontrunners. Onder leiding van onze moderator Jennifer Muntslag gaan we met onze gasten een uur lang in gesprek over makerschap, ondernemerschap, (creatieve) identiteit, en maatschappelijke thema’s.

Wie Deen Groothuizen – ook wel beter bekend als CASI-Y0) – een beetje volgt op social media weet dat hij geen kans ongemoeid laat om zich in te zetten voor een inclusieve wereld. Met invloeden van techno, house en pop afwisselend met high hats op een dik gehalte aan hip hop timmert Deen aan een muzikale carrière. Ook daar goochelt hij met rake woorden, CASI-Y0 is lekker grofgebekt en ook nog eens genderbrutaal. Dat is bijvoorbeeld te horen in zijn laatste track LGTBQLOUT – speciaal voor alle non-binaire pareltjes en ieder ander die het nodig heeft om te horen.

Abel van Gijlswijk is onze anarchist des vaderlands. Toen de planeet begin dit jaar vlam vatte, bracht hij als frontman van memepunkband Hang Youth twee even succesvolle als extreem geëngageerde albums uit. Daarnaast runt hij samen met Faberyayo hun muzieklabel Burning Fik, huis van o.a. internetsensatie Gotu Jim, satanische belg Kleine Crack en buitenaards mensenkind Firoza. Er is meer, zoals het cultboek wat hij dit jaar schreef en zelf uitbracht, of bijvoorbeeld zijn niet onverdienstelijk rapcarrière, maar momenteel voelen die als voetnoten. In vorige incarnaties was Abel overigens vormgever, journalist, presentator en vlogger, maar gezien de korte duur van een mensenleven blikt hij daar liever niet op terug. In 2021 is Abel voornemen al zijn oude rapmuziek te verwijderen van het internet, om er één gloednieuw en allesomvattend magnum opus voor in de plaats up te loaden. In al zijn werk staat het bevragen van de culturele hegemonie centraal. Abel’s favoriete rapgroep is de Wu Tang Clan, zijn favoriete filosoof is Slavoj Zizek en hij overweegt semi-non-ironisch een politieke carrière.

Dit programma is ontwikkeld door
Dymphie Braun
Programmamaker Creatieve Industrie & Head of Programme Designing Cities for All
ProgrammareeksUncovering Creatives

Wie zijn de frontrunners die hun stempel drukken op de creatieve scene van Amsterdam en omstreken?