In de film ‘Trump en de Joden’ portretteert Gideon Levy verschillende personen uit de Joodse gemeenschap, van ultra-orthodox tot progressief. Aan de hand van onder meer de racistische en antisemitische rellen in Charlottesville in 2017 en de bestorming van het Capitool na de laatste presidentsverkiezingen, schetst Levy een ontluisterend beeld. Een deel van de Amerikaanse Joden voelt zich aangetrokken tot Trump, terwijl, paradoxaal genoeg, tijdens zijn presidentschap het antisemitisme sterk is opgelaaid. Daarnaast laat Levy de dagelijkse politieke en maatschappelijke realiteit zien van de zeven miljoen Joodse Amerikanen, van wie een toenemend aantal moet leven onder de armoedegrens. Deze avond gaan we de film vertonen en napraten met Levy en anderen.
Vanwege het feit dat een van de gastsprekers geen Nederlands spreekt, zullen we het nagesprek in het Engels voeren.
Meer informatie
Eeuwenlang waren de Verenigde Staten een veilig toevluchtsoord voor Joden die elders (o.m. in Europa) in de knel zaten, maar die tijd lijkt definitief voorbij. Bovendien heeft de polarisatie bínnen de Joodse gemeenschap in de VS ernstige vormen aangenomen.
Gideon Levy staat erom bekend op een originele en filmische manier zijn verhalen te vertellen. Vaak staat een Joodse gemeenschap in zijn vertellingen centraal. Levy neemt de kijker mee in een vaak onbekende wereld en weet deze op toegankelijke wijze in beeld te brengen. Ook slaagt hij erin om verschillende levensopvattingen evenwichtig te visualiseren en de kijker zelf een oordeel te laten vellen. Twee voorbeelden van eerder werk van Gideon zijn de film ‘180 graden Ultra Orthodox’ en de zesdelige journalistieke reisserie ‘Israël, tussen droom en werkelijkheid’.