De huidige samenleving verandert snel en ingrijpend. Verkennen hoe de toekomst eruit kan zien is urgenter dan ooit. Ontwerpers kunnen – of misschien wel: moeten – een cruciale rol spelen in dit ‘toekomstdenken’. Maar hoe? Klimaat, digitalisering en ongelijkheid zijn de drie grote uitdagingen voor de toekomst. Dat kunnen we niet alleen overlaten aan politici en beleidsmakers. De hele samenleving moet worden betrokken bij het nadenken van hoe we willen wonen, werken, eten en samen leven. Onmisbaar daarbij zijn verbeelding, creativiteit en empathie. Welke rol kunnen ontwerpers spelen in dit toekomstdenken? En hoe kan een alternatief worden geformuleerd voor het dominante westerse perspectief?

Over het programma

Deze avond focust op de drie grote thema’s voor de komende decennia:

Klimaat
Sander va
n Brakel is oprichter van de interdisciplinaire ontwerpstudio Polymorf. Hij creëert multi-sensorische ervaringen in de vorm van theatervoorstellingen en installaties, waarvoor gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën als virtual reaity en kunstmatige intelligentie. Het nieuwste project Future Botanicav was onlangs te zien op DDW in Eindhoven en het documentairefestivalIDFA in Amsterdam. Future botanica is een augmented reality-app waarmee gebruikers, in samenwerking met een AI, zelfs een speculatieve nieuwe natuur kunnen ontwerpen. Dit virtuele ecosystemen worden vervolgens in de bestaande fysieke natuur geplant. De achterliggende vraag is: wat is de natuur en hoe verhouden wij ons er als mens toe?

Digitalisering
Augmented reality kunstenaar Sander Veenhof werkt al jaren aan projecten waarin de fysieke en de virtuele ruimte elkaar aanvullen en uitdagen.. Alle VR- en AR-brillen die inmiddels de revue zijn gepasseerd heeft hij gedragen en – als het even kon – gehackt. Daarnaast werk hij steeds meer met kunstmatige intelligentie. Met zijn kritische werk onderzoekt hij onze groeiende afhankelijk van technologie. Sander studeerde twintig jaar geleden informatica aan de VU en deed daarna de Gerrit Rietveld Academie. In zijn praktijk combineert hij technologie met kunst. Momenteel is hij verbonden aan het Medialab van de VPRO.

Gelijkheid
Richard Kofi (36) is kunstenaar en een van de initiatiefnemers van Black Futures, een platform dat onderzoek doet naar een museum over de Afro-Europese identiteit. In zijn kunstpraktijk integreerde hij ideeën van het Afrofuturism, een kunststroming die de Afrikaanse diaspora verbindt met wetenschap, technologie en filosofie om zo een eigen toekomst te scheppen, los van het Westerse normatieve toekomstbeeld. Daarnaast is Kofi programmeur en programmamaker bij het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Daarvoor was hij stadstekenaar van Amsterdam.

Loes Damhof implementeert het Futures Literacy programma van Unesco in het onderwijs aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Het doel van Futures Literacy is zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het nadenken over en vormgeven van onze toekomst. Naast haar onderzoeks- en onderwijspraktijken adviseert en traint Loes organisaties als FutureWomenX, MOTI en Oxfam en organiseert ze Future Literacy Labs over de hele wereld die fundamentele vragen over gendergelijkheid, dekolonisatie, migratie en klimaatverandering. In 2016 werd Loes verkozen tot Docent van het Jaar van de HBO’s.

Talent
Britt Berden
is creatief strateeg en art director. Ze voltooide een masteropleiding in Material Futuresaan Central Saint Martins in Londen, waarna ze werkte bij de toekomstadviesbureaus The FutureLaboratory en FranklinTill. Daarnaast is ze algemeen bestuurslid van de Dutch Future Society. Op uitnodiging van een Open Call van DesignDigger schreef Britt de longread Bouwen aan een wereld waarin we wél geloven.

Lees de longread van Britt: “We moeten een wereld bouwen waarin wél gelovenDesignDigger

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Michelle Bergwijn
Producent
De moderator van dit programma is
Jeroen Junte
Author, moderator and journalist
ProgrammareeksDesign Digger Live

Talkshow over design van Nederlandse en internationale bodem.