Zonder dat het grote publiek het doorheeft staat in Veldhoven in Brabant het belangrijkste bedrijf voor technologische vooruitgang ter wereld. ASML. Een gewone consument heeft er niets te zoeken, maar de deur wordt er platgelopen door ministers en staatshoofden en door CEO’s van grote tech-bedrijven. ASML maakt de meest geavanceerde machine ter wereld; de lithografiemachine om computerchips mee te maken. En met chips als strategisch goed staat ASML met haar machine midden op het geo-politieke wereldtoneel. Wat is het geheim van ASML, en wie zijn de mensen die deze wonderlijke machine bouwen?

De VPRO Tegenlicht documentaire “Het geheim van ASML” wordt op maandag 12 september om 22:15u uitgezonden op NPO2.

Over het programma

We starten met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Vervolgens gaan we aan de hand van fragmenten uit de aflevering in gesprek met een aantal experts. We duiken dieper in het geopolitieke spel waar ASML plotseling de speelbal van werd. Wat is er aan de hand en wat is de rol van een bedrijf als ASML hierin? Daarnaast gaan we ook in gesprek over de eeuwige drang naar technologische vooruitgang, waarom willen we steeds sneller, compacter en slimmer? Deze gesprekken gaan we voeren met:

Informatie sprekers:

Martijntje Smits is techniek- en wetenschapsfilosoof. Ze is opgeleid als (milieu) ingenieur en filosoof en heeft ervaring in het bouwen van bruggen tussen technische en sociale disciplines. Smits werkt het liefst aan ‘wicked problems’: complexe, controversiële problemen op het snijvlak van wetenschap & politiek, die een trans disciplinaire aanpak nodig hebben.

Paul van Hooft is senior strategisch analist bij HCSS en lector aan de Universiteit van Leiden. In zijn werk als onderzoeker, beleidsanalist en docent richt hij zich op zaken van grand strategy, met een speciale focus op trans-Atlantische betrekkingen. De onderliggende vragen zijn altijd dezelfde: hoe interpreteren en reageren staten op dreigingen; wat is het gepaste diplomatieke en militaire beleid; hoe mobiliseren beleidsmakers de samenleving of doen ze dat niet; en wat strategische blunders veroorzaakt?

Mustafa Amhaouch is Tweede Kamerlid voor het CDA, tot 2016 was hij nog werkzaam als senior manager industrialisatie voor ASML. Op dit moment is Amhaouch woordvoerder Economische Zaken, Internationale Handel en Europese Zaken. Op het terrein van Economische Zaken houdt hij zich met name bezig met het bedrijfsleven, technologie en innovatie.

Sandra Olsthoorn is Redacteur Telecom, Media en Technologie bij Het Financieele Dagblad. In de bijna twaalf jaar dat zij daar in dienst is, ligt haar focus al meer dan zes jaar op technologische trends en ontwikkelingen. Zij schreef onder andere voor het FD stukken over de positie van ASML op de beurs, over het klimaatprobleem rond om de chipsector, en de Europese toekomst van de chipindustrie.

ProgrammareeksTegenlicht Meet Up

In de week na de uitzending van de Tegenlicht documentaire, zetten we -aan de hand van filmfragmenten - het gesprek voort, samen met de filmmaker, relevante gasten en het publiek.