‘Hoe zullen de kinderen van de toekomst ons herinneren?’ Met die vraag als uitgangspunt schreef de Australisch-Britse filosoof, politicoloog en School of Life-(mede)oprichter Roman Krznaric zijn meest recente boek De goede voorouder. In het boek bepleit hij dat toekomstige generaties een stem zouden moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu. Iets dat volgens hem nu, in een tijd gekenmerkt door ziekelijk kortetermijndenken, nauwelijks gebeurt. Een gefragmenteerde beweging van ‘Time Rebels’ (mensen die vechten voor een nieuwe economie, gericht op de lange termijn) geven Krznaric hoop, maar het is niet genoeg. Maar hoe word je dat dan, een goede voorouder?
Wat gaan we doen?
We starten de avond met een gesprek met de filmmaker en researcher van de aflevering ‘Time rebels’. Wat waren voor hun de belangrijkste inzichten, en hoe was het om met Roman Krznaric op te trekken tijdens het maken van deze film? Met:
- Tomas Kaan regisseert zowel documentaires als speelfilms. Voor VPRO Tegenlicht maakte hij o.a. ‘De Aarde draait door’ en ‘De onsterfelijken‘ (2018) en ‘In de ban van het bos’ (2019).
- Soraya Pol is researcher en regisseur bij VPRO. Ze werkt aan documentaires die veelal gaan over grote sociaal en maatschappelijke uitdagingen en hoe deze op menselijk niveau invloed hebben op het dagelijks leven. Voor VPRO Tegenlicht maakte ze eerder De post-racistische planeet (2020) en Gewoon gek (2020).
Vervolgens gaan we in gesprek met een aantal Nederlandse ‘Time Rebels’ uit verschillende generaties, die zich inzetten voor langetermijndenken in democratie, economie en cultuur; leren van het verleden en zich inzetten voor de stem van de toekomst. Met:
- Jan van de Venis is mensenrechtenadvocaat en de Nederlandse Waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties bij Het Lab Toekomstige Generaties. Het is zijn missie om rechten in te zetten om voor een voor een meer rechtvaardige, duurzame, inclusieve en vreedzame wereld, en een gezonde planeet voor huidige en toekomstige generaties.
- Imane Valk is oprichter van Jong Plein ‘40–’45 en was eerder lid van de Amsterdamse Kinderraad. Ze zet zich in voor een meer inclusieve samenleving, en vindt dat de ideeën van kinderen veel vaker moeten worden gevraagd en meegenomen: het gaat tenslotte over hun toekomst. Tot aan de verkiezingen interviewt ze wekelijks o.a. lijsttrekkers, ministers en politiek verslaggevers in Den Haag als kindercorrespondent van De Kinderstem. Recentelijk won ze de Nieuw Amsterdam Jong Talent Prijs 2021 en het Amsterdammertje van het jaar 2020.
- Sherlien Sanches werkt voor Earth Charter. Het Earth Charter is de gids voor een duurzame levenswijze die tot betrokkenheid, samenwerking en verandering kan inspireren. Ze is zelf Kalinya (Surinaams-inheems), zet zich in voor de zichtbaarheid en erkenning van Inheemse mensen en de lessen die het Westen van hen kan leren. Met haar eigen bedrijf A Touch of Spirit organiseert zij evenementen waarin persoonlijke zingeving en inheemse waarden, zoals verbinding met de mensen en natuur om ons heen, centraal staan.
- Emma Peute is vertegenwoordiger van de Future of Democracy cirkel binnen Extinction Rebellion en student politieke filosofie aan de Universiteit van York. Emma houdt zich bezig met vraagstukken over hoe ons democratisch systeem ons als aardbewoners op ons hele kleine stukje aarde tekortschiet, over radicale inclusie en hoe we kunnen luisteren naar de stemmen die menselijke oren niet kunnen verstaan en hoe we die kunnen vertegenwoordigen en in acht kunnen nemen binnen onze politiek. Verder als vrijwilliger bij York Human Rights City Network, houdt Emma zich bezig met de connectie tussen de de mens en hun rechten op locale schaal, zowel van de jeugd als van de natuur.
De Tegenlicht documentaire ‘Time Rebels‘ wordt uitgezonden op zo 21 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2.
Kijk terug: Roman Krznaric
Voor wie niet kan wachten om meer te horen over en van Roman Krznaric en zijn werk ‘De goede voorouder’: in januari 2021 sprak hij bij Pakhuis de Zwijger tijdens een WeMakeThe.City Reset zijn visie uit voor een betere toekomst. Denker des Vadersland en filosoof Daan Roovers reageert. Kijk hier de opname terug: